Maar liefst 45.000 mensen hebben zich aangemeld als vrijwilliger om bizons in het Grand Canyon Nationaal Park (VS) af te schieten. Een zieke loterij zal 12 ‘uitverkoren jagers’ toelaten tot het gebied, die onder de noemer ‘beheer’ een aantal dieren mogen doden. Al duizenden mensen hebben een petitie getekend tégen de plannen voor het afschot van deze, volgens het Wereld Natuur Fonds, bijna bedreigde diersoort. Een iconisch dier, dat nota bene de ijstijd heeft overleefd. Maar de mens?

Afschot bizons in Grand Canyon trekt 45.000 vrijwilligers
Foto: James Marvin Phelps/flickr

Het is een bizarre loterij. Onlangs riep de U.S. National Park Service (NPS) en de Arizona Game and Fish Department mensen op zich aan te melden, om de bestaande kudde bizons in het Grand Canyon Nationaal Park uit te dunnen. Ze zoeken 12 “bekwame vrijwilligers” om dit najaar deel te nemen aan het afschot van bizons in het North Rim-gebied in het Grand Canyon park. Maar liefst 45.000 mensen meldden zich aan.

Afschot bizons in Grand Canyon trekt 45.000 vrijwilligers
Foto: publiek domein

De U.S. National Park Service wil het aantal bizons in het gebied – geschat wordt dat er 300 – 500 dieren rondlopen – terugbrengen tot minder dan 200 in 2025, omdat ze zich zorgen maken over de ‘impact van de bizons op de hulpbronnen van het park’.

Inheemse stammen

Ooit bevolkten tientallen miljoenen bizons Noord-Amerika. Vandaag de dag zijn er naar schatting nog zo’n 20.500 exemplaren van dit iconische dier over. Volgens het Wereld Natuur Fonds is geen enkele andere soort op aarde is zo snel achteruit gegaan als de bizon ooit deed. Volgens het WWF is de bizon als soort dan ook te kwalificeren als bijna bedreigd.

Afschot bizons in Grand Canyon trekt 45.000 vrijwilligers
Foto: publiek domein

De plannen voor het afschieten van de bizons stuiten dan ook op kritiek. De inheemse organisatie The Sioux Chef is vorige week een petitie gestart om de afslachting van de dieren tegen te gaan. De petitie is al door duizenden mensen getekend. In de petitie is de verontwaardiging te lezen over de zoveelste slacht door de Amerikaanse overheid:

“In de jaren 1850 doodde de Amerikaanse overheid miljoenen bizons als een middel om de inheemse bevolking te verzwakken en op die manier hun land over te nemen. […] Het afslachten van zoveel bizons zonder de juiste afwegingen te maken met de inheemse stammen is verkeerd. […] Er zijn betere oplossingen te bedenken dan het ondoordacht afslachten van zoveel dieren.”

Ook voegt ‘The Sioux Chef’ eraan toe, dat er in 2019 een proef is gedaan, waarbij 88 bizons levend zijn gevangen en zijn herplaatst bij vijf Amerikaans-Indiaanse stammen, waar ze welkom zijn. Plannen voor deze verplaatsing én de op handen zijnde slacht stammen nog uit het Trump-tijdperk (2017). In een verklaring zegt de NPS zich zorgen te maken over de impact van de House Rock-bizonkudde:

“…op de hulpbronnen van het park, zoals water, vegetatie, bodem en archeologische vindplaatsen.”

Afschot bizons in Grand Canyon trekt 45.000 vrijwilligers
Door de kudde in te krimpen, zouden de hulpbronnen worden beschermd, net als de bezoekerservaring | Foto (illustratief): publiek domein

Wreed ‘avontuur’ in Grand Canyon

De 12 vrijwilligers die worden uitgekozen zullen een flinke tocht te voet moeten maken. Maar de mensen die zich hebben aangemeld staan te popelen voor dit wrede avontuur. Zo ook de 27-jarige James Vasko uit Nebraska:

“Het lijkt me een coole ervaring! Ik ben fervent visser en jager. Naar de Grand Canyon gaan om bizons te jagen zou absoluut geweldig zijn!”

Parkbeheerders noemen het uiteraard geen ‘jacht’, omdat jagen verboden is in nationale parken. Het afslachten van de dieren zal onder de noemer ‘beheer’ vallen.

Afschot bizons in Grand Canyon trekt 45.000 vrijwilligers
Een iconisch dier, dat nota bene de ijstijd heeft overleefd. Maar de mens? | Foto: publiek domein

Zinloos fiasco

Kritiek op de plannen om de bizons te doden komt ook uit de hoek van de dierenrechtenorganisatie PETA. Volgens directeur Elisa Allen is het plan niet meer dan een ‘gesponsorde slacht van een schitterend, iconisch dier’:

“Deze vreselijke onderneming zal op de lange termijn niet de populatie beheersen. Het afschot zal leiden tot een piek in de voedselvoorziening, waardoor de populatie zich weer hersteld. […] De natuur is zoveel slimmer dan de mens en heeft haar eigen manieren om populaties te reguleren, zonder tussenkomst van de mens. We zullen nooit ecologische harmonie bereiken via de loop van een geweer.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl