Puppyhandel ‘Pups en Puppies’ in Chaam moet op last van de gemeente stoppen met het fokken en verhandelen van honden. Dat heeft de gemeente laten weten naar aanleiding van een handhavingsverzoek door House of Animals. De gemeente heeft een dwangsom van 20.000 euro vastgesteld als zij niet binnen 12 weken stoppen met het verhandelen van puppy’s.

Grootschalige puppyhandel opgedoekt in Chaam
Foto: screenshot website Pups en Puppies in Chaam – 11 mei 2021

Eigenaar van Pups en Puppies blijkt Rajaa B. Te zijn, die tot vorig jaar een beruchte broodfokhandel in het Belgische Meerle leidde, vlak over de grens bij Chaam. Op last van Inspectiedienst Dierenwelzijn werd deze handel vorig jaar gesloten.

Foto: screenshot website Meerle dogs (11 mei 2021)

De website van Meerle dogs is nog wel in de lucht, maar het aanbod is niet aanklikbaar. De foto’s van de pups zijn identiek aan die van Pups en Puppies:

Zelfde hond, zelfde bank, zelfde handelaar | Foto: screenshot Google Search

Klachten over Pups en Puppies in Chaam

Half december 2020 schreef Rajaa zich in op een adres in Chaam (NB) onder de naam Pups en Puppies. Vanaf februari komen er bij House of Animals klachten binnen van gedupeerden over deze handelaar, waarna House of Animals besluit een onderzoek te starten. De klachten tegen Pups en Puppies worden ook geuit via Google Reviews.

Grootschalige puppyhandel opgedoekt in Chaam
Foto: screenshot Google Reviews – 11 mei 2021

Risico rabiës

Uit het onderzoek door House of Animals blijkt dat de rabiësentingen van de in Chaam verkochte pups niet kloppen. Op basis van de in Nederland verzamelde dossiers is in Hongarije inmiddels aangifte gedaan tegen de betrokken dierenarts. Op de website van de broodfokhandelaar in Chaam staat te lezen (zie eerste foto):

“Onze pups zijn afkomstig van kleinschalige hondenfokkerijen die het welzijn van de dieren hoog in het vaandel dragen. Door onze unieke werkwijze hebben wij 100% controle op de volledige kweekcyclus en kwaliteit van onze puppies.”

Niets is minder waar. Alle honden die via deze handelaar verhandeld worden, zijn gekocht bij Eurodog Hungary (info), een groot verzamelcentrum in Hongarije. Het is daardoor niet te achterhalen waar de puppy’s vandaan komen, behalve dat ze Oost-Europees zijn en mogelijk afkomstig uit risicolanden wat betreft rabiës (hondsdolheid).

Foto: screenshot website Pups en Puppies in Chaam – 11 mei 2021

Naast malafide puppyhandel bleken de activiteiten van de handelaar ook in strijd te zijn met het huidige bestemmingsplan in Chaam. Dankzij het handhavingsverzoek van House of Animals is de gemeente in staat gesteld om de handelaar te stoppen.

Sluiting malafide hondenhandel door House of Animals

Eerder werd bekend dat een omstreden puppyhandelaar uit Lelystad ook in strijd met het bestemmingsplan opereerde, wat op dezelfde wijze leidde tot een handhavingsverzoek door House of Animals. Recent bekend werd dat hij zijn activiteiten had beëindigd. Karen Soeters, oprichter van House of Animals:

“Malafide handelaren kunnen vrij hun gang gaan in Nederland, want er wordt nauwelijks gehandhaafd. De sluiting van ‘We Love Puppy’s’ in Lelystad en het stoppen van de handel in Chaam zijn belangrijke stappen in het realiseren van onze meerjarige missie: de sluiting van alle foute puppyhandelaren in Nederland.”
.

Karen’s blog: De aanhouder wint, malafide puppyhandel dicht!

©AnimalsToday.nl | House of Animals