Bij een ernstige brand in hondenkennel Meerle Dogs in het Belgische Meerle zijn 40 honden omgekomen. Toen de brand in de kennel uitbrak waren er 200 honden aanwezig. De brandweer kon de meeste dieren redden.

Honden
40 honden dood bij brand in kennel | Foto: Shady Heredia

Meerle Dogs is een rashondenkennel, waar in twee schuren van vijftig meter lang rashonden worden gefokt. De stallen staan achter elkaar. Het vuur brak uit in een ruimte vooraan in de eerste hal. Kapitein Jef Van Accon van brandweerzone Taxandria:

“De brand ontstond in een van de hallen van rashondenkennel Meerle Dogs waar 200-tal honden verblijven. De melding gebeurde door de zaakvoerder zelf. We zijn er gelukkig in geslaagd de brand in te perken tot de linkervoorzijde van de stal zodat het merendeel van de honden kon gered worden. Helaas troffen we 25 à 40 kadavers aan, van alle rassen.”

Een deel van de dieren is omgekomen door de rook en het vuur, een aantal werd ter plaatse door een dierenarts geëuthanaseerd. De dieren die de brand overleefden zijn naar een nabijgelegen schuur gebracht.

Het vuur was rond 17.25 uur onder controle. Het is niet bekend wat de oorzaak is van de brand. Door asbestgevaar kon de branddeskundige gisteren de stal niet betreden. De uitbater van Meerle Dogs en hondenfokker, Jimmy D. werd vorige week woensdag door de correctionele rechter van Antwerpen veroordeeld tot zeven jaar cel voor het dumpen van drugsafval.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor