Frankrijk is tijdelijk gestopt met het produceren van foie-gras. Tot minstens augustus is de productie opgeschort, wegens de uitbraak van vogelgriep in zuidwest Frankrijk.

foie gras
Voor het produceren van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd |Foto: pickled_newt

Frankrijk produceert 75 procent van de wereldvoorraad foie gras – vervette ganzen– of eendenlever – en 70 procent daarvan komt uit het besmette gebied. In 2014 exporteerde Frankrijk 5.000 ton van deze zogenaamde delicatesse. Andere belangrijke producenten van de vetgemeste levers van eenden en ganzen zijn onder meer Hongarije en Spanje. Het behoort tot het meest omstreden soort voedsel dat er is.

De productie van foie-gras veroorzaakt veel dierenleed: ganzen en eenden worden gedwangvoederd om zo hun lever onnatuurlijk vet te maken. In vele landen, waaronder Nederland, het verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Israël, is dit dwangvoederen verboden.

Dit jaar zullen 9 miljoen minder eenden vermaakt worden tot foie gras door de tijdelijke productiestop, aldus een boer tegen de Franse krant Le Figaro. Slachthuizen en boerenbedrijven in achttien departementen in het zuidwesten van het land mogen geen eenden en ganzen gedwongen voeden en slachten. Producenten van de ganzen- en eendenlever geven aan dat ze miljoenen euro’s gaan verliezen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor