Aan de Rijksuniversiteit Groningen zetten onderzoekers jonge muizen aan een sigarettenrookmachine. Het experiment heeft als doel om rokerslongen op te wekken bij proefdieren. Deze dierproeven worden mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Longfonds.

Longfonds
De Rijksuniversiteit Groningen zet jonge muizen aan een sigarettenrookmachine | Foto: Stichting Animal Rights

Robert Molenaar, directeur Stichting Animal Rights:

“Mensen kiezen er zelf voor om te roken. De proefdieren in Groningen hebben deze keuze echter niet en worden moedwillig ziek gemaakt. Het Longfonds laat proefdieren letterlijk stikken.”

Sinds 2006 verschenen 17 publicaties met ‘het rokende muismodel’ van aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden onderzoekers. De achterliggende motivatie is inzicht verkrijgen in het verloop van chronische longziektes (COPD). In 9 van de 17 publicaties wordt het Longfonds vermeld als geldschieter. Op haar website geeft het Longfonds aan dat zij ‘strikte eisen stellen aan onderzoekers’ en ’terughoudend is met onderzoek waarbij dieren een rol spelen’.

Proefmuizen aan de sigaretten
Stichting Animal Rights bestudeerde de publicaties. In de periode 2010 tot heden worden proefdieren in een bak van plexiglas gestopt. Tweemaal per dag wordt er 25 minuten lang via een rookmachine sigarettenrook in de bak geblazen. Na vijf dagen en 100 sigaretten verder worden de proefdieren gedood met een injectie in de buik.

Molenaar:

“Het is een eindeloze reeks aan dierproeven. De testen zorgen voor stress, angst en pijn bij de proefdieren. Stichting Animal Rights roept de betrokken onderzoekers en het Longfonds op om een einde te maken aan deze onethische dierproeven.”

Persbericht Stichting Animal Rights