De ijsbeer (Ursus maritimus) is de grootste beer ter wereld. IJsberen komen alleen voor in en rond het Noordpoolgebied, op de bevroren vlakten van de Noordelijke IJszee. Zij zijn voor hun voortbestaan bijna helemaal afhankelijk van het zee-ijs. Ze kunnen tot wel 100 mijl per dag zwemmen om ijs te vinden. 

IJsbeer
Foto: Erwin Vermeulen

IJsberen leven in negentien min of meer geïsoleerde groepen in het Arctische deel van Canada, Groenland, het vaste land van Noorwegen, Rusland, Alaska, Spitsbergen, het eiland Jan Mayen en op het ijs rond de Noordpool. Ze eten voornamelijk vlees en vis en in de zomermaanden trekken sommige ijsberen naar land, waar ze plantaardig voedsel als bessen, en grassen eten.

Klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de ijsbeer. Door de opwarming van de aarde ontstaat het poolijs steeds later in het jaar en smelt het steeds vroeger, waardoor dit grote zoogdier niet genoeg tijd heeft om op het ijs te jagen en er zijn jaarlijkse vetreserves aan te leggen. Hierdoor wordt hij zwakker en verslechtert zijn conditie, wat weer impact heeft op zijn overlevingskansen en voortplanting.

Sinds 2006 staat de ijbaar als “kwetsbaar” op de Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten van de IUCN. Er zijn nog maar 20.000-25.000 ijsberen over, waarvan er 2.200 op Alaska leven. Een Amerikaans geologisch onderzoeksteam maakte in 2007 bekend dat tweederde van het totaal aantal ijsberen op aarde in 2050 verdwenen zal zijn als we zo doorgaan met de uitstoot van CO2.

Arctic Bear Productions maakte een prachtige video van ijsberen, met als boodschap: zonder ijs geen ijsbeer. Bekijk de adembenemende beelden hieronder:

Bronnen: Wikipedia, Greenpeace ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor