Dierenorganisatie Born Free heeft in Ethiopië een jonge cheeta gered. De smokkelaars werden gesnapt en het dier werd door de lokale autoriteiten in beslag genomen. De smokkel van cheeta’s vormt een groot probleem voor de dieren.

cheeta
Cheeta gered in Ethiopië uit handen van smokkelaars | Foto: publiek domein (CC0)

Op 28 december kreeg het Born Free team van de Ensessa Kotteh Ethiopian Wildlife Rescue Center het verzoek om voor een jonge geredde cheeta te zorgen. Het dier was door de lokale autoriteiten gered van smokkelaars en verbleef op het politiebureau.

Lange reis

De plek waar het dier in beslag was genomen ligt ver van het opvangcentrum. Daardoor was het nog een hele operatie om het dier in veiligheid te brengen. De organisatie, die over de hele wereld opereert en wilde dieren opvangt en verzorgt, moest van verschillende regionale overheden toestemming krijgen voordat de reddingsmissie van start kon gaan. Uiteindelijk konden de reddingswerkers het dier pas eind januari ophalen. In totaal waren ze zes dagen onderweg.

Dehar

Maar 30 januari kwam de jonge cheeta, Dehar, eindelijk aan op de plek waar hem een zorgeloos leven te wachten staat. Dehar wordt tussen de zes en zeven maanden geschat. Toen hij aankwam, was hij uitgehongerd, uitgedroogd en zijn vacht was erg dof. Dit is vaak een teken van een slechte gezondheid. Ook bleek hij een ontstoken wond te hebben aan een van zijn poten. Born Free laat weten dat hij nog erg zenuwachtig en verlegen is. Gelukkig eet hij goed en toont hij steeds meer interesse in zijn omgeving. Het is de tweede cheeta die is opgevangen in het gebied in korte tijd. Een paar weken eerder werd een zeer getraumatiseerd en ondervoed vrouwtje van zo’n twee jaar opgevangen door de organisatie.

Statussymbool

De internationale commerciële handel in cheeta’s is sinds 1975 verboden. Toch waren er in de periode van 2010 tot 2019 wereldwijd meer dan 3.600 levende cheeta’s te koop. Volgens Patricia Tricorache, een onderzoeker van Colorado State University die de jachtluipaardenhandel al 15 jaar volgt, werd slechts zo’n 10 procent daarvan onderschept door de autoriteiten. De dieren worden verkocht in het Midden-Oosten, waar ze fungeren als statussymbool. Met hun atletische en elegante bouw en mooie vacht zijn ze al eeuwen statussymbool. In het Egypte van de farao’s, de Renaissance en in de jaren 20 in Europa kwam het dier onder de elite voor. Tegenwoordig zijn de dieren te vinden op Instagram en andere sociale media zoals TikTok. Daar gaan foto’s en filmpjes rond van cheeta’s in extreme luxe, naast of in Lamborghini’s en Rolls-Royces. Het houden van cheeta’s is in veel Golfstaten illegaal, maar toch posten mensen met tienduizenden volgers er foto’s van. Op sociale media plaatsen veel dealers foto’s van de welpen die ze te koop aanbieden, zegt Tricorache. Snapchat is daar een handig medium voor, omdat foto’s na een bepaalde periode verdwijnen. Will Travers, president van Born Free, vertelt:

“Er leven nog maar 7000 wilde cheeta’s in heel Afrika. Het verlies aan habitat en mens-dier conflicten vormen grote gevaren voor de dieren. Maar het allergrootste probleem is de illegale handel in cheeta jongen, grotendeels voor de Midden-Oosterse markt als exotische ‘huisdieren’.”

Genade

Hoewel armoede sommige mensen ertoe drijft cheeta’s te doden of te vangen, drijft hebzucht de tophandelaren. Een anonieme cheetahandelaar zei tegen de National Geographic:

“Als je in de smokkelhandel een druppel genade in je lichaam hebt, is dit werk niets voor jou.”

De handelaren geven weinig om de gezondheid van de dieren. Welpen krijgen geitenmelk en slecht vlees als vervanging voor het voedsel van hun moeder en volgens schattingen zijn er veel cheeta’s die onderweg sterven door ondervoeding en ziektes. Oudere cheeta’s worden vastgebonden en lopen vaak wonden rond de hals op.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma