Zeven verweesde jonge olifanten die jaren terug werden gered uit traumatische omstandigheden, zijn overgeplaatst van Harare naar een vrijlatingsplaats nabij de Victoriawatervallen in Zimbabwe. Ze zijn tussen 3 en 13 jaar oud en werden grootgebracht door olifantenopvang ‘Wild is Life’ in Harare.

Zeven verweesde olifanten krijgen vrijheid in Zimbabwe
Zeven verweesde olifanten krijgen vrijheid in Zimbabwe | Foto (illustratief): publiek domein

Enkele van hen werden als pasgeboren kalfjes gered. Ze kregen allemaal intensieve zorg nadat ze hun moeder en kudde hadden verloren – in de meeste gevallen door menselijke oorzaken als stroperij. Uitvoerend directeur en oprichter van Wild is Life (WIL), Roxy Danckwerts zegt:

“Elke olifant die door Wild is Life is gered, heeft het ondanks enorme uitdagingen overleefd. Ze hebben allemaal een groot emotioneel trauma opgelopen door het verlies van hun moeder en kudde. In sommige gevallen zijn ze daarbij vreselijk verwond geraakt. Sindsdien krijgen ze praktische zorg bij het project.”

.

Rehabilitatie verweesde olifanten

De zeven olifanten hebben een afstand afgelegd van maar liefst 1100 kilometer, van de olifantenopvang in Harare naar het Panda Masuie Forest Reserve (centrum van bovenstaand satellietbeeld), aan de westgrens van Zimbabwe met Botswana. Ze hebben een zware reis van 17 uur per vrachtwagen achter de rug, maar die is niet helemaal vlekkeloos verlopen. Helaas hebben vrouwtjesolifant Moyo en het eerste olifantenkalf dat ruim 9 jaar geleden werd gered door Wild is Life, onderweg verwondingen opgelopen.

Zeven verweesde olifanten krijgen vrijheid in Zimbabwe
Olifanten leven in families | Foto: publiek domein

Het verblijf in het reservaat maakt deel uit van hun tweede rehabilitatiefase. Dit is van vitaal belang voor de herintroductie van de olifanten in het wild, waar ze kunnen integreren en zich uiteindelijk kunnen aansluiten bij gevestigde wilde kuddes, die door het gebied trekken.

Zeven verweesde olifanten krijgen vrijheid in Zimbabwe
Olifanten leggen in groepen grote afstanden af voor voedsel en water | Foto: publiek domein

Toevluchtsoord voor olifanten

De olifanten zijn de derde groep die door IFAW naar de door IFAW ondersteunde vrijlatingsfaciliteit in Panda Masuie is overgebracht. Het beschermde leefgebied maakt deel uit van de Kavango Zambezi Trans Frontier Conservation Area (TFCA). Het gebied van 85.000 hectare is een toevluchtsoord voor geredde en wilde olifanten. Directeur Wildlife Rescue bij IFAW, Neil Greenwood zegt:

“Dit is de reden waarom we ons werk doen: wilde dieren redden en succesvol rehabiliteren, om hun eerste stappen terug te zetten naar waar ze in het wild thuishoren. Jaren van kennis, ervaring en werk zijn besteed aan het opzetten van een succesvol project om verweesde olifantenkalfjes de kracht en vaardigheden te laten opdoen die ze nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren.”

.

Zeven verweesde olifanten krijgen vrijheid in Zimbabwe
Jonge Afrikaanse olifant | Foto: publiek domein

Enige redding

Het project maakt deel uit van het ‘Room to Roam’ initiatief van IFAW en speelt een belangrijke rol bij het veiligstellen van landschappen en het behoud van de biodiversiteit voor olifanten en andere wilde dieren. Het WIL-project is het enige reddings, rehabilitatie en vrijlatingsproject voor olifanten in Zimbabwe. Onder leiding van WIL Conservation Manager Jos Danckwerts hebben de dieren in de uitzetlocatie Panda Masuie regelmatig contact met vrij rondlopende kuddes, waarbij ze soms langere perioden met wilde olifanten doorbrengen. Neil Greenwood van IFAW is te spreken over het resultaat:

“Twee olifanten die gered en vrijgelaten zijn door het WIL-project laten ons succes zien. Jack en Sizi zijn uitgerust met radiohalsbanden die ons vertellen hoe zij, en hun geadopteerde kuddes, zich vrij bewegen over de grenzen van Zimbabwe, Botswana en Namibië in zuidelijk Afrika.”

.

Bron:

Bosolifanten zijn de tuinders van het Afrikaanse regenwoud

CITES-conferentie 2022: Betere bescherming van nijlpaarden, olifanten en haaien

©AnimalsToday.nl Jane Sauer