Minister Schouten (LNV) moet direct ingrijpen om komende zomer ernstig dierenleed te voorkomen door hittestress. Dat stelt Wakker Dier in een brandbrief aan de minister. De organisatie vraagt de minister om dieren in de vee-industrie meer stalruimte te geven, want ook dit jaar wordt er een hete zomer verwacht.

stalruimte
Om hittestress te voorkomen is meer stalruimte bittere noodzaak | Foto: publiek domein

Als de dieren in de veehouderij meer stalruimte krijgen dan lopen de temperaturen minder hoog op en dat kan levens redden. Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“Er zijn meerdere hittegolven voorspeld. We weten dat het misgaat als de minister niets doet.”

Vorig jaar werd de vee-industrie verrast door de extreem hoge temperaturen. Daardoor kon men niet adequaat reageren en zeker 163.000 dieren bezweken door de hitte. De kans is groot dat de komende zomer weer net zo heet wordt als die van 2019. Meteorologen voorspellen meerdere hittegolven en tropische temperaturen. Hilhorst:

“Een drama voor de dieren, zij hebben vanaf 25° Celsius al echt last van de warmte.”

Hittestress

Bij hittestress kunnen dieren niet meer genoeg afkoelen, met allerlei welzijnsproblemen tot gevolg. Bij extreme hitte sterven er zelfs dieren. Vooral ‘hoogproductieve’ dieren, zoals plofkippen en koeien die heel veel melk geven, hebben veel last van warmte. In de Nederlandse stallen is het lastig voor dieren om af te koelen. Weilanden hebben vaak geen schaduw en in kippen- en varkensstallen is het meestal nog warmer dan buiten.

stalruimte
Hittestress: varkens staan in de bloedhitte geparkeerd in de zon (zomer 2018) | Foto: screenshot video Eyes on Animals/YouTube

Meer stalruimte

Bij extreme hitte kunnen boeren de stallen vaak niet voldoende koelen. Daarom is het raadzaam daar nu al op te anticiperen. Een effectieve maatregel is om zomers minder dieren in de stal te plaatsen. Anne Hilhorst:

“Voor varkens, koeien en kalveren is dat nu al te laat, die stallen zijn al helemaal gevuld. Maar plofkippen leven veel korter, dus voor hen kan nog tijdig iets worden gedaan.”

Hitteplan voor dieren

Wakker Dier vraagt de minister om een ‘Nationaal Hitteplan voor dieren’. Er is een vrijwillig hitteplan voor diertransport, maar de eisen zijn slap en niet iedereen houdt zich eraan. Om hittestress in stal of weide te voorkomen, heeft de overheid nog geen enkele maatregel genomen. Hilhorst:

“Totdat er een hitteplan is, is de kans groot dat er ieder jaar duizenden dieren bezwijken.”
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: Hittestress

.
Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.