De regering van Namibië is bezig met het vangen van 57 wilde olifanten die vorig jaar op een veiling zijn verkocht. De regering wil niet prijsgeven aan wie de olifanten zijn verkocht of waar ze heen zullen gaan. Dit terwijl de verkoop hoogstwaarschijnlijk tegen het internationale verdrag ingaat dat erop toeziet dat wilde dieren niet uit hun vertrouwde omgeving gehaald mogen worden voor export.

namibie
Namibië verkoopt 57 wilde olifanten | Foto: publiek domein (CC0)

Tot de frustratie van verschillende dieren- en milieuorganisaties, is Namibië bezig met het vangen van de 57 olifanten die vorig jaar op een veiling zijn verkocht. Dit laat het Ministerie van Milieu, Bosbouw en Toerisme in een openbare verklaring weten. In 2020 liet de Namibische regering al weten dat zij in totaal 170 wilde olifanten wil verkopen om, naar eigen verklaring, de conflicten tussen olifanten en mensen te verminderen. Volgens haar leven er totaal nog ongeveer 27 duizend olifanten in Namibië.

Gebrek aan informatie

De enige publieke informatie die tot dit moment was gegeven, was dat 57 olifanten, die nog uit het wild gevangen moesten worden, “met succes” waren verkocht aan drie bieders. Er zouden 15 olifanten binnen Namibië verkocht zijn, en 42 geëxporteerd worden. Nu heeft de regering bekendgemaakt dat inmiddels 37 olifanten gevangengenomen zijn, waarvan er 22 klaargemaakt worden voor export.

Nergens in de verklaring wordt onthuld waar de olifanten naartoe gaan en aan wie ze verkocht zijn; slechts dat de olifanten niet naar China zullen gaan. Volgens Romeo Muyunda, woordvoerder voor het ministerie, kunnen er geen details vrijgegeven worden totdat de hele verkoop rond is. Volgens hem staat dit in de verkoopafspraken die gemaakt zijn met de kopers.

Controversieel

Het verkopen van wilde olifanten is al lange tijd controversieel. Het is erg onwaarschijnlijk dat deze rondtrekkende, uiterst intelligente dieren een gelukkig leven kunnen lijden in gevangenschap. Bovendien beschadigt het opbreken van kuddes de hechte relaties tussen familieleden, waardoor deze sociale dieren ongelukkig worden. Volgens Michele Pickover, directrice van de Zuid-Afrikaanse EMS Foundation, een non-profit organisatie die opkomt voor dierenrechten, komt de verkoop de olifanten sowieso niet ten goede:

“Olifanten hebben behoefte aan een stimulerende en sociale omgeving, en aan de vrijheid om te kiezen waar ze op zoek gaan naar eten en met wie. Deze behoeftes kunnen in gevangenschap niet vervuld worden. Er is geen ‘probleem’ van een te grote populatie in Namibië. Wat ons betreft gaat dit alleen maar om winst.”

Dronebeelden

Volgens de omschrijving die gegeven werd tijdens de veiling in december 2020, zouden de olifanten per kudde verkocht worden en families niet verscheurd worden. Dronebeelden van de boerderij waar de gevangen olifanten gehouden worden, laten zien dat er zich kalfjes bevinden tussen de 22 olifanten. John Grobler, de journalist die de beelden heeft gemaakt, maakt zich zorgen dat meer olifanten wellicht zwanger zijn en de stress van de vangst en het gevangenschap vroegtijdige geboortes kan veroorzaken.

Volgens Muyunda is het mogelijk dat sommige van de olifanten zwanger zijn. Hij bevestigde dat er twee kalven zijn geboren nadat de olifanten gevangen zijn, maar verklaart dat het goed met ze gaat. Ondertussen is John Grobler aangeklaagd voor het binnendringen van verboden terrein, terwijl hij naar eigen zeggen op een openbare weg stond toen hij de drone gebruikte om de beelden van de olifanten te maken. Waarschijnlijk zijn de beelden en de daaropvolgende aanklacht aanleiding geweest voor het ministerie om opheldering te geven over de status van de verkoop.

Verboden export

Het is verboden voor Namibië om wilde olifanten te exporten en te verkopen aan een buitenlandse dierentuin of andere kopers buiten Namibië. De Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) is in 2019 nog gewijzigd om te voorkomen dat Botswana, Zimbabwe, Namibië en Zuid-Afrika olifanten exporteren naar landen waar de dieren niet leven of niet geleefd hebben, tenzij het in het belang van het behouden van de soort is. Het verkopen van wilde dieren aan dierentuinen in de VS of China, bijvoorbeeld, valt hierdoor meteen af.

Mark Jones, beleidsdirecteur voor de Born Free Foundation, een organisatie die zich verzet tegen het vangen van dieren in het wild, zegt:

“De autoriteiten in Namibië moeten luisteren naar de internationale experts en een streep zetten door deze rampzalige export voordat het te laat is.”

Volgende maand wordt de export van de Namibische olifanten besproken tijdens een CITES-vergadering in Lyon, Frankrijk.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner