Wakker Dier waarschuwt voor het verscholen leed achter de garnalencocktail. Elk jaar wordt bij honderdduizenden kweekgarnalen een oog afgeknipt of uitgeknepen, zodat ze eerder eitjes leggen. Dit gebeurt alleen bij moederdieren; in de supermarkt is niets te zien van deze ellende.

Het leed achter de garnalencocktail
Wakker Dier waarschuwt voor het leed achter de garnalencocktail | Foto: via Wakker Dier

‘Barbaars’ noemt Anne Hilhorst van Wakker Dier deze praktijk:

“De garnalencocktail is het populairste kerstgerecht. Maar weinig mensen weten van het leed dat erachter schuilt. Dus pas op en sla de garnalencocktail dit jaar over.”

Garnalen in de supermarkt hebben twee ogen. Het afknippen van ogen gebeurt namelijk alleen bij de moederdieren, terwijl hun nageslacht op een bord eindigt. Achter het oog van een garnaal ligt een klier die hormonen aanmaakt. Die beïnvloeden het moment waarop een garnaal eieren kan leggen. Zonder oog – en dus zonder die hormonen – is de garnaal daar eerder klaar voor. En dat scheelt, je raadt het al: geld.

Knippen of knijpen

Het oog van een garnaal staat op een steeltje. De garnalenkweker trekt eerst dit steeltje met een haakje opzij. Vervolgens knipt hij met een gloeiend heet pincet het steeltje door. Bij een andere methode wordt het oog ingesneden en de inhoud eruit geknepen.

Het leed achter de garnalencocktail
Garnalen voelen pijn | Foto (Caridina japonica): sannse/Wikimedia

Garnalen voelen pijn. Onderzoek laat zien dat ze terugdeinzen tijdens de behandeling en achteraf van slag zijn. Waar ze normaal rustig op de bodem zitten, zwemmen ze na het knippen gedesoriënteerd rond en botsen ze regelmatig tegen de wand van het bassin.

Kweekindustrie

Garnalenkweek is in opkomst. Wereldwijd komt naar schatting meer dan de helft van de garnalen uit kweektanks en -vijvers. Ook in Nederlandse winkels is veel kweekgarnaal te vinden. En of er op het label nou ‘gamba’ of ‘cocktailgarnaal’ staat, het is meestal witpootgarnaal. Verscheept uit landen als Vietnam, Ecuador, Honduras, Indonesië en Venezuela.

In onderstaande video – niet gemaakt door een dierenwelzijnsorganisatie – worden de verschillende systemen van garnalenkweek uitgelegd:
.

ASC knipt ook

Bij witpootgarnalen is het afknippen van ogen een standaardpraktijk. Het is ook toegestaan onder het viskeurmerk ASC, dat op de meeste kweekgarnalen in de supermarkt staat. Momenteel herziet ASC zijn eisen, waarbij ook het knippen op de agenda staat. Bij biologische garnalen is het verwijderen van ogen niet toegestaan.

Het leed achter de garnalencocktail
ASC knipt ook | Foto: internet

Eet geen garnalencocktail

De beste keuze is  een diervriendelijk kerstdiner, zonder dierlijke producten. Dat geeft echt een gevoel van vrede op aarde, in plaats van vreten op aarde. Zie hieronder alle diervriendelijke kerstmenu’s van AnimalsToday en House of Animals van afgelopen jaren. Veel inspiratie gewenst en eet smakelijk!

Bron:

Leugens geserveerd: wild vaak helemaal geen wild