Als de staten in het noordelijke deel van de Rocky Mountains in de Verenigde Staten erin slagen de nationale bescherming voor grizzlyberen op te heffen, wordt de jacht op de dieren mogelijk binnenkort weer toegestaan.

grizzlyberen
Jacht op grizzlyberen mogelijk weer toegestaan | Foto: publiek domein (CC0)

Grizzlyberen zijn in de regio sinds 1975 beschermd als bedreigde diersoort en gedurende het grootste deel van die tijd waren ze gevrijwaard van de jacht. Maar verschillende staten dringen aan op versoepeling van de beperkingen.

Druk om bescherming op te heffen

De gouverneur van Montana, Greg Gianforte, kondigde vorige maand aan dat de staat van plan is een verzoekschrift in te dienen bij de regering van Biden om de bescherming als bedreigde diersoort voor de grizzly’s in het Glacier-gebied op te heffen. De gouverneur van Wyoming, Mark Gordon, is bezig met een soortgelijk verzoek om de bescherming van de beren in Yellowstone op te heffen. Deze twee gebieden hebben de meeste beren van de Verenigde Staten buiten Alaska. Alaska is de enige staat waar de jacht momenteel is toegestaan.

De overheidsfunctionarissen, gesteund door veeteelt- en jachtorganisaties, zeggen dat de berenpopulatie beter in de hand moet worden gehouden. Maar tegenstanders zijn kritisch op de plannen van overheidsfunctionarissen en zien het als verdere pogingen om de populaties grizzlyberen en een ander roofdier, de grijze wolf, terug te dringen.

Ooit 50.000 grizzlyberen

Ooit zwierven er wel 50.000 grizzlyberen in de westelijke helft van de VS. De meeste werden gedood door de jacht, het zetten van vallen en het verlies van leefgebied na de komst van de Europese kolonisten aan het eind van de 19e eeuw. De populaties daalden tot minder dan duizend beren tegen de tijd dat ze in 1975 federale bescherming kregen (exclusief Alaska).

Enkele beschermingsmaatregelen hebben de berenpopulaties goed geholpen. In Yellowstone betekende de herintroductie van de wolf in 1995 bijvoorbeeld goed nieuws voor de grizzlybeer. De wolven dunden het aantal wapitiherten drastisch uit van 19.000 tot 3.000. Hierdoor kregen bessenstruiken een betere kans om te groeien -ze vormen een favoriete snack voor de beren voordat ze aan hun winterslaap beginnen.

Bescherming al eerder onder druk

Toen de grizzlyberen in Yellowstone onder de regering van Donald Trump kortstondig hun bescherming kwijtraakten, werd er een jacht op 22 beren gepland in Wyoming en één in Idaho, met jachtvergunningen die per loterij werden aangeboden. Een federale rechter greep op het laatste moment in en herstelde de bescherming, een beslissing die later werd bekrachtigd door het hof van beroep in de VS.

De US Fish and Wildlife Service adviseerde in maart om de bescherming van de grizzlyberen als bedreigde diersoort te handhaven. Het bureau noemde als reden onder andere dat er weinig overlap is van de leefgebieden van de beren en mensen, en dat mens-dier conflicten tussen de twee daarom ook nauwelijks voorkomen.

Bronnen:

Jonge wolfjes uit Yellowstone gedood tijdens jachtseizoen

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee