Doe dieren, jezelf en je gasten tijdens kerst een plezier met het diervriendelijke kerstmenu van PiepVandaag! Hieronder vind je een overheerlijk voorgerecht, hoofdgerecht en toetje. Alles is geschikt voor vegetariërs en veganisten, want waarom zouden dieren het slachtoffer moeten worden van het feest van de vrede? Het menu is afgestemd op maximaal 4 personen. Veel succes met het kokkerellen en laat je ons weten of het lekker was?

kerstmenu
Het diervriendelijke kerstmenu van PiepVandaag! | Foto: Pixabay

Voorgerecht:
Gerookte ‘cheddar’ met toastjes en stokbrood

Hoofdgerecht:
Hartige taart met zoete aardappel
Zwitserse boontjes
Salade met pompoen, cranberry’s en gekarameliseerde pecannoten

Nagerecht:
Sinaasappelcake met ijs

Gerookte ‘cheddar’ met toastjes en stokbrood

Benodigdheden:

– 1 kop rauwe cashews
– ½ kop kleine worteltjes
– 1 kop ongezoete plantaardige melk
– ¼ kop agar flakes (optioneel)
– ¼ kop plantaardige roomkaas (bijvoorbeeld van Tofutti)
– ¼ kop edelgistvlokken
– 2 tot 3 eetlepels citroensap (naar smaak)
– 1 theelepel Franse (Dijon) mosterd
– 2 theelepels mesquitepoeder
– 1 theelepel vloeibare rook
– 1 theelepel gerookte paprikapoeder
– 1 theelepel zoete paprikapoeder
– 1 theelepel zout
– Snufje kurkuma

Werkwijze:

Doe de cashews, worteltjes en plantaardige melk in een kleine pan. Breng aan de kook, afdekken met een deksel en 5-8 minuten rustig laten doorkoken. Als je van plan bent er plakjes van te snijden, voeg de agar agar erbij en laat het nog 5 minuten langer zachtjes doorkoken.

Doe het mengsel, samen met de overige ingrediënten, in de keukenmachine, en maal alles samen, tot er een zachte substantie ontstaat. Stop de machine af en toe om de zijkanten af te schrapen en bij het mengsel te voegen, om vervolgens verder te gaan met pureren. Het duurt wel even voordat er een glad smeersel ontstaat, dus heb geduld!

Voor smeerbare cheddar:

Als je de kaas als smeerkaas wilt gebruiken en geen agar agar hebt toegevoegd: doe het mengsel in een leuk schaaltje en laat afkoelen. Dek het vervolgens af met huishoudfolie en bewaar op kamertemperatuur, of als je het pas de volgende dag nodig hebt, bewaar het in de koelkast en laat het een uur voor gebruik op kamertemperatuur komen.

Voor plakjes cheddar:

Als je de agar agar hebt gebruikt, doe het mengsel dan in een ingevette vorm (bijvoorbeeld een klein cakeblik). Probeer de bovenkant zo glad mogelijk te maken. Laat afkoelen en plaats de cheddar minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Voordat je de kaas serveert, de cheddar even met een mes losmaken van de zijkanten van de vorm en plaats het ondersteboven op een mooi bord. Bestrooi de cheddar met wat extra mesquitepoeder. Garneer met druiven of bosbessen (erg lekker bij de kaas!). Snij de cheddar in plakjes naar behoefte en serveer met stokbrood en toastjes.

Recept van VegKitchen

Hartige taart met zoete aardappel

Benodigdheden voor de taartbodem:

– 1 ½ kop bloem (plus wat extra’s voor het rollen)
– ¼ theelepel zout
– ¼ theelepel suiker
– 110 gram plantaardige margarine
– ¼ kop plantaardige melk

Benodigdheden voor de vulling:

– 3 middelgrote zoete aardappelen
– 225 gram plantaardige roomkaas
– 340 gram stevige zijdetofu
– 3-4 takjes rozemarijn
– 3-4 blaadjes salie
– ½ theelepel vlokken rode peper
– Zout naar smaak

Benodigdheden voor de garnering:

– 1 grote gele ui
– 1 theelepel suiker
– 2 theelepels olijfolie

Bereidingswijze:

Pof de zoete aardappelen 30 minuten (of totdat ze gaar zijn) in een oven van 200 graden. Laat ze afkoelen en haal de schil eraf. Leg apart.

Meng de bloem, zout en zuiker in een kom. Snij de margarine in kleine stukjes en voeg bij het bloemmengsel. Prak de margarine met een vork door het bloemmengsel, tot er een kruimelige textuur ontstaat. Gebruik eventueel je handen om alles goed te mengen.

Sprenkel de plantaardige melk over het mengsel en meng met de vork. Blijf hiermee doorgaan, totdat er een deeg ontstaat en je er een bal van kunt vormen.

Pak een schone theedoek en leg deze op je werkblad. Besprenkel deze met bloem en leg de bal deeg erop. Besprenkel de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel die een paar centimeter groter is dan je taartvorm.

Gebruik de theedoek om het uitgerolde deeg makkelijk ondersteboven in de taartvorm te leggen. Druk het deeg tegen de taartvorm aan. Snijd het teveel aan deeg aan de zijkanten weg en voeg wat deeg toe waar niet genoeg zit.

Doe alle ingrediënten voor de vulling van de hartige taart in een keukenmachine en mix totdat je een glad mengsel hebt. Je kunt ook een staafmixer of blender gebruiken.

Schenk de vulling in de taartbodem. Druk de vulling goed tegen de bodem aan en maak de bovenkant zo glad mogelijk.

Zet de hartige taart in een voorverwarmde oven van 175 graden en bak 45-60 minuten.

Verwarm intussen wat olie in een koekenpan. Voeg de in ringen gesneden uien en suiker toe en bak op laag vuur, terwijl je regelmatig omschept. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de uien lekker zacht en gekarameliseerd zijn.

Haal de hartige taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Garneer de taart met de gekarameliseerde uien.

Zwitserse boontjes

Benodigdheden:

– 1 kilo schoongemaakte sperziebonen
– Witte wijn
– 3 teentjes knoflook
– 2 gele uien
– Plantaardige margarine
– Zout
– Peper

Werkwijze:

Snijd de ui in kleine stukjes. Verwarm een grote hoeveelheid margarine in een grote pas en fruit de ui tot deze glazig wordt. Voeg de fijngeperste knoflook toe. Voeg de sperziebonen toe en bak kort aan. Afblussen met de witte wijn tot de boontjes half onder de wijn staan. Vul aan met wat water. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de deksel op de pan en laat de boontjes langzaam smoren, tot ze gaar zijn (+/- 40 minuten). Voeg nog wat margarine toe om het gerecht wat smeuïger te maken.

Salade met flespompoen, cranberry’s en gekarameliseerde pecannoten

Benodigdheden:

– 1 Flespompoen
– 100 gram ongezouten pecannoten
– Gewassen verse spinazie
– Rucola
– 1 ½ eetlepel bruine basterdsuiker
– 2 theelepels komijnzaad
– Olijfolie
– 10 gram plantaardige margarine

Werkwijze:

Was de pompoen en halveer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Laat de schil zitten. Meng de pompoen met de olie en het komijnzaad en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pompoen 20 min. in de oven.

Smelt de margarine in een koekenpan en voeg de pecannoten en suiker toe. Bak op laag vuur totdat de suiker is gekarameliseerd. Pas op: laat de suiker niet verbranden!

Maak een mooi bord op met wat verse spinazie, rucola, gehalveerde kerstomaatjes, gedroogde cranberry’s en gekarameliseerde pecannoten. Leg hierop 2 stukken geroosterde flespompoen. Besprenkel met crema di balsamico, zeezout en versgemalen peper.

Sinaasappelcake met ijs

Benodigdheden:

– 2 koppen bloem
– 2 eetlepels maizena of custardpoeder
– 3 theelepels bakpoeder of 1 theelepel baksoda en 1 theelepel bakpoeder
– ¼ theelepel zout
– 1 kop (riet)suiker
– 1 ½ kop (verse) sinaasappelsap
– ½ neutraal smakende plantaardige olie
– 1 theelepel geraspte sinaasappelschil (optioneel)
– Poedersuiker
– Plantaardig ijs

Werkwijze:

Meng alle droge ingrediënten in een kop en alle natte ingrediënten in een andere kom. Voeg het bloemmengsel toe aan het sinaasappelmengsel en mix alles goed met een garde. Schenk het beslag in een ingevette cakeblik of springvorm en bak 30-35 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat de cake helemaal afkoelen in de vorm, anders breekt hij. Stort de cake daarna op een mooi bord. Garneer met poedersuiker en wat schijfjes sinaasappel. Serveer met plantaardige slagroom of ijs, van bijvoorbeeld Professor Grunschnabel.

Eet smakelijk!

©PiepVandaag.nl