Om alle gestelde doelen met betrekking tot bescherming van de biodiversiteit zoals deze gepland zijn voor 2020 te kunnen halen, manen de Verenigde Naties de internationale gemeenschap tot meer inspanningen en actie.

biodiversiteit
© Yves Adams, Vilda

Een tussentijds rapport over de huidige stand van zaken werd tijdens het begin van de 12e VN-conferentie over Biodiversiteit (CBD) in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang gepresenteerd. Volgens het document zijn er belangrijke stappen gezet, maar is dat lang niet voldoende.

Het gestelde doel bijvoorbeeld om tegen 2020 het verlies aan natuurlijke biotopen te stoppen of in ieder geval te halveren loopt gevaar. Ontbossing neemt af, maar is nog steeds alarmerend hoog. Ook neemt het gemiddelde risico op met uitsterven bedreigde soorten alleen maar toe.

Alarmbellen

Milieuorganisaties luiden de alarmbel en roepen landen op om op te schieten. Volgende week hopen de meer dan 190 deelnemers aan de conferentie door middel van een stappenplan de strategische maatregelen te herzien om de doelen alsnog te bereiken.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl