In het vorige artikel is uiteengezet hoe de European Down and Feather Association (EDFA), de Europese branche van donsproducenten, tegen het levend plukken van ganzen aankijkt. Volgens hen kan en mag dit alleen gebeuren wanneer de vogels in de rui zijn; dan kan men het dons verwijderen zonder dat er schade aan de huid ontstaat of dat de vogel pijn lijdt. Zodoende wordt onderscheid gemaakt tussen “oogsten” (als de vogels in de rui zijn) en “plukken” (als de vogels niet in de rui zijn).

Ganzendons
Ganzendons

Europese regelgeving is hier niet helemaal duidelijk over. Aan de ene kant is het levend plukken impliciet verboden door de wet 98/58 EC Art. 3, die voorschrijft dat eigenaren of houders van dieren die voor agrarische doeleinden worden gehouden, alle redelijke stappen moeten zetten om hun dieren te behoeden voor onnodige pijn, lijden of verwondingen. Een concreet verbod op het levend plukken van ganzen is door de Europese Commissie uitgevaardigd als onderdeel van de Europese Conventie voor de bescherming van dieren in de agrarische sector. Het levend plukken wordt in deze conventie onmenselijk genoemd, aangezien de dieren lijden en worden verwond.

Aan de andere kant is “oogsten”, dus plukken tijdens de rui, niet verboden. De European Food Safety Authority (EFSA) acht dit een toegestane vorm van plukken. De dieren ondervinden dan geen pijn omdat de veertjes en het dons dan toch los zitten. In hetzelfde rapport erkent de ESFA echter dat ook het traditionele levend plukken tijdens de rui de vogels ernstige verwondingen en stress kan bezorgen, dus dat deze praktijk in ieder geval problematisch is. Ook onderzoekingen van Four Paws tonen aan dat het onmogelijk is om een scherpe grens te trekken tussen het verwerpelijke levend plukken en het oogsten tijdens de rui. Onomstotelijk wordt aangetoond dat de dieren zonder twijfel eveneens verwondingen oplopen als ze tijdens de rui worden geplukt. Deze variëren van beschadigde haarzakjes tot grote scheuren in de huid en vleeswonden die moeten worden gehecht (dit gebeurt altijd zonder verdoving en zonder tussenkomst van een dierenarts).

Sommige lidstaten hebben het artikel van EFSA echter toch opgevat als toestemming om ganzen levend te plukken.

Het levend plukken van ganzen is uiteraard veel lucratiever dan eerst na de slacht; dit laatste kan uiteraard maar één keer terwijl levend plukken zeker vier tot vijf keer mogelijk is.

In 2009 vertoonde Panorama/Canvas een uitgebreide en schokkende Zweedse documentaire over de misstanden in de donsproducerende bedrijven, zowel in Hongarije als in China. Ook Vroege Vogels tv besteedde hier toen aandacht aan.

Let op! De beelden in deze reportages zijn schokkend. Het dierenleed dat u hier te zien krijgt is zeer ernstig.

Uitzending Vroege Vogels

Eerste deel van in totaal vijf van de Zweedse documentaire, andere delen via YouTube te zien.

Uit deze documentaires blijkt ook dat het voor de consument onmogelijk is om er achter te komen of de ganzen levend zijn geplukt of pas na de slacht. Leveranciers van donsproducten zijn uiterst terughoudend met het geven van informatie over de herkomst van het dons en eerst na te zijn geconfronteerd met de feiten zijn zij soms bereid om aandacht aan de misstanden te gaan schenken. Zo ontdekte Panorama dat onder ander bij de Scandinavische giganten Ikea, Fjällräven en Jysk dons wordt gebruikt dat ongetwijfeld van levend plukken afkomstig is, terwijl de bedrijven op hun website vermelden dat zij alleen verantwoord dons gebruiken. Zij verschuilen zich er echter achter dat zij dat zelf niet kunnen controleren.

Ook de redactie van PiepVandaag.nl heeft inlichtingen ingewonnen en wel bij The North Face, een bedrijf dat op de website eveneens vermeldt dat het uitsluitend dons gebruikt dat na de slacht is verkregen. Toen wij echter contact opnamen met het hoofdkantoor van The North Face in Pazzallo (Zwitserland) met de vraag hoe The North Face dit controleert, kregen wij eerst de vraag terug wat wij met de antwoorden gingen doen. Nadat wij hadden uitgelegd dat wij een organisatie zijn die voor dierenwelzijn opkomt, dat wij publiceren over onder andere dierenleed en dat The North Face toch ongetwijfeld ook een politiek voert om geen producten te verkopen waar dierenleed achter zit, hebben wij nooit meer iets van The North Face vernomen. Ook deze firma heeft kennelijk boter op zijn hoofd.

Vier Voeters maakte eerder al bekend dat The North Face ook niet schroomt dons van ganzen uit de foie gras industrie te gebruiken.

Resumerend kunnen wij stellen dat er maar één manier is om er zeker van te zijn dat onze dekbedden, slaapzakken en jacks geen producten bevatten waar onvoorstelbaar dierenleed achter zit: koop producten met synthetische vulling. Deze zijn de laatste tientallen jaren zo enorm verbeterd dat er qua isolatiewaarde en behaaglijkheid nog maar weinig verschil is met donsvulling.

©PiepVandaag.nl Jeanco Lapierre Armande