Protestmars van centrum Rijswijk naar apenlaboratorium BPRC.

Op donderdag 24 april a.s. is het Wereldproefdierendag. Overal ter wereld staan dierenvrienden deze dag op de bres voor dieren in laboratoria om extra aandacht te vragen voor het lot van de proefdieren. In Nederland zal EDEV – Een DIER Een VRIEND dit doen met een protestmars naar het Rijswijkse apenlaboratorium BPRC , waar ongeveer 1500 apen opgesloten zitten. Speciaal voor deze dag heeft zangeres Claudia Robbens, bekend van Stars on 45, een lied geschreven over de apen in het BPRC op de melodie van ‘One’ van U2, dat op verschillende radiostations gedraaid zal gaan worden. Ook zal zij het nummer bij het startpunt van de mars zingen en daarna nogmaals voor de poort van het BPRC. Naast haar zullen drie apen het symbool ‘horen, zien en zwijgen’ uitbeelden.

apen
© EDEV

EDEV voert sinds haar oprichting in 1998 al campagne om het apenmartelcentrum te laten sluiten, met als voorlopig hoogtepunt een nationaal verbod op experimenten op mensapen, met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Ongeveer 1500 apen zitten nu nog opgesloten in de ‘Apenhel van Rijswijk’ voor wie EDEV de campagne voortzet.

“Wij vragen op deze manier aandacht voor de schandalige praktijken die achter de gesloten deuren van het BPRC plaatsvinden. Apen moeten de meest afgrijselijke experimenten ondergaan, meestal zonder verdoving, of krijgen middelen ingespoten om zogenaamd reuma na te bootsen – Onwetenschappelijk en misleidend!” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV. “In 2003 heeft de overheid een verbod ingesteld op het gebruik van mensapen voor experimenten, wat resulteerde in de vrijheid voor de chimpansees van het BPRC in 2006. EDEV voert momenteel gesprekken met verschillende politieke partijen over een afbouw van het aantal apen totdat het BPRC haar deuren sluit.”

EDEV is een actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. EDEV voert hiertoe vreedzaam spraakmakende campagnes en acties. Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo de doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen. EDEV acht zich daarbij niet gebonden aan enige politieke partij, kleur, persoon of ideologische overtuiging.

Persbericht EDEV / Alle Apen Vrij