Eindelijk lijkt er weer een doorbraak te komen na de vele campagnes die gevoerd zijn tegen de vreselijke praktijken waar zogenaamde galberen aan bloot worden gesteld. Een groot staatsbedrijf in China heeft besloten het winnen van berengal te stoppen en een boerderij, waar zeker 130 maanberen zijn gehuisvest, om te vormen in een opvangcentrum voor de zwaar mishandelde en zieke beren.

berengal
Op een berengalboerderij | ©Moonbears.org

Animals Asia, een organisatie die al meer dan tien jaar strijdt tegen deze industrie, financiert de verbouwing van de boerderij in de provincie Guangxi in China. Omdat de producent van berengal de afgelopen jaren haar omzet zag teruglopen stond het bedrijf open voor een samenwerking met de dierenbeschermingsorganisatie.

Van de 130 beren die op het bedrijf zijn gehuisvest zijn er 28 zo ernstig aan toe dat ze overgebracht zijn naar een gespecialiseerde berenkliniek van Animals Asia. De voormalige berenmelkers van het bedrijf worden door Animals Asia omgeschoold tot berenverzorgers.

Naast gemalen botten van tijgers is berengal het belangrijkste bestanddeel in de traditionele geneeskunde. Het zou werken tegen tal van kwaaltjes en onder andere in China wordt het gezien als een waar wondermiddel.

Ruim 20.000 beren lijden voor de productie van dit zogenaamde medicijn. Er zijn 68 legale bedrijven en zeker honderden illegale galberenfarms. Berengal wordt “getapt” uit een levende beer. Door middel van een permanente katheter met slangen en een kraan in de buik van de beer wordt het maagsap afgetapt. De dieren hebben constant wonden die niet of slecht behandeld worden.

Journaliste Xiong Junhui maakte met haar documentaire over de galberen “The Business of Pain” twee jaar geleden wereldwijd veel los. Beelden lieten in de leegte starende beren zien in kleine kooien met open wonden op hun buik van het galtappen en op hun kop omdat ze tegen de tralies bonken.

Met de steun van een aantal rijke Duitse en Amerikaanse families en Chinese en internationale filmsterren en sporthelden kon Animals Asia de berengalfarm in Guangxi kopen en de campagne tegen deze barbaarse industrie voortzetten.

Door deze campagne hebben drie grote Chinese producenten van traditionele medicijnen hun beursgang in Hongkong moeten annuleren.

De volgende stap voor Animals Asia is nu het opdoeken van tientallen kleinere berengalfarms. Het gaat om farms waar minder dan 50 beren zijn gehuisvest. Een woordvoerder van het ministerie van Bosbouw in China zegt echter dat het helemaal afschaffen van de industrie niet gaat lukken.

“Berengal is een uniek en essentieel bestanddeel in Chinese medicijnen die door veel ouderen worden gebruikt”, aldus de woordvoerder.

Berengal kan overigens al kunstmatig worden nagemaakt in laboratoria.

Bron: NRC Next 18 april 2014 ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.