Berengal wordt in China gezien als een waar wondermiddel. Ruim 10.000 beren lijden voor de productie van dit traditionele medicijn.

Ha-Long-berengal-boerderij
©Moonbears.org

De beren leven in gevangenschap op speciale galboerderijen. Het aftappen van het galvocht gebeurt herhaaldelijk bij de levende dieren. Dit is een zeer pijnlijke procedure. In een artikel, verschenen in het blad Nature roept een wetenschappelijk team rond professor Qiang Weng (Universiteit van Peking) de Chinese regering op de berengal-boerderijen te verbieden. Het artikel volgt op publieke afgunst in China nadat Guizhentang, een prominent farmaceutisch bedrijf, wat ook handel in berengal verzorgt, voor de tweede keer geprobeerd heeft naar de beurs te gaan.

Het groeiende verzet is goed nieuws voor de dierenbeschermingsorganisatie Animal Asia Foundation, die al tien jaar strijdt tegen de handel in berengal.

Qiang Weng zegt in het artikel diplomatiek (traditionele geneeskunde is erg groot in China):

“Our stance is not to try and bring Traditional Chinese Medicine down. The industry is part of Chinese culture and really helps patients. What we would love to see is a proven and recognized replacement for the bear bile, so that there will eventually be a win–win situation for both animals and the industry.”

Dierenbeschermingswet

Verder zegt Weng dat China moet zorgen voor alternatieve en vervangende producten (berengal kan al kunstmatig worden nagemaakt in laboratoria) en dat de bevolking beter dient te worden geïnformeerd.  Bovendien zou een dierenbeschermingswet uitgevaardigd moeten worden, die de galboerderijen verbiedt.

Bron ©PiepVandaag.nl