Ondanks de uitspraak van de Raad van State, waarin het gebruik van de lichtbak nadrukkelijk werd verboden, wijkt staatssecretaris Sharon Dijksma toch af van het verbod om vossen met behulp van lichtbakken te bejagen. Dijksma is van mening dat de uitspraak van de Raad van State betrekking heeft op de reguliere jacht op vossen en niet op schadebestrijding en natuurbeheer. Juridisch gezien is het vervolgen van vossen met deze uitgangspunten geen jacht.

lichtbak
Foto: Vildaphoto.net | Rollin Verlinde

Als de collega’s van Dijksma in België en Luxemburg ermee instemmen, mag in Friesland deze vorm van nachtelijke vossenjacht weer plaatsvinden. Jagen met kunstlicht is een stropersmethode die dankzij een ontheffing gelegaliseerd werd en die volgens jagers ‘effectiever’ is dan jagen overdag, omdat vossen nachtdieren zijn.

Friese weidevogelbeschermers zijn blij met de uitspraak, volgens hen roven vossen nesten leeg en wordt door vossenjacht aan weidevogelbescherming gedaan.

Grote onzin, vindt de Faunabescherming:

‘In jagersjargon heet vossen uitroeien: ‘weidevogels beschermen’. Want de vos is nu eenmaal de grote schuldige als het gaat om de teloorgang van de weidevogels. Jagers beslissen graag welk deel van de in de natuur levende dieren oké is, en welk deel ongewenst en dus vogelvrij. Het is vast geen toeval dat in Friesland ook veel roofvogels de dood vinden, want doden, dat doen ze liever zelf.’

Bronnen: Vulpes Vulpes en Faunabescherming ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.