Chimpansees bouwen iedere avond voor het slapen gaan een nieuw nest. Bijna nooit gebruiken ze een nest voor een tweede keer. Dat schreven Amerikaanse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One, naar aanleiding van een onderzoek naar slaapgedrag van mensapen, nationale park Toro-Semliki in Uganda.

Jonge chimpansees nest
Jonge chimpansees

De chimpansee leeft overdag en slaap ’s nachts. Vooral vroeg in de ochtend en in de namiddag is hij actief en op het heetst van de dag rust hij. Chimpansees slapen in bomen in een zelfgemaakt slaapnest van bladeren en takken, die hij aan het einde van de avond bouwt. Zo’n nest is meestal op een hoogte van 6 tot 25 meter gebouwd.

Chimpansees hebben bij het bouwen van hun nest een voorkeur voor bomen met stevige takken en niet te veel bladeren, zoals de muhimbi. Bijna 75% van de 1844 onderzochte chimpanseenesten gebouwd in de muhimbi, die zo’n veertig meter hoog wordt. En dat is opmerkelijk, omdat minder dan 10% van alle bomen in het door chimansees bewoonde gebied uit deze boom bestaat. De muhimbi (ook wel bekend als angu) komt vooral veel voor in Centraal- en Oost-Afrika.

Bron: Trouw, Wikipedia ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor