Vorige week heeft de Raad van State, in een zaak van de provincie Noord-Holland, bepaald dat er niet in het donker, met behulp van kunstlicht, op vossen mag worden gejaagd. Door de provincie Noord-Holland was een jachtvergunning verstrekt aan de Stichting Faunabeheereenheid. Deze jacht was door de provincie toegestaan om de weidevogels in het gebied zogenaamd te beschermen.

kunstlicht
Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen 

In de Benelux-Overeenkomst staat dat alleen op vossen mag worden gejaagd in het eerste uur na zonsondergang en het laatste uur voor zonsopgang. Volgens de Raad van State is het absoluut verboden in de tussenliggende, nachtelijke uren vossen te doden. Ondanks dat de Nederlandse wet uitzonderingen kent op het verbod, gaat de Raad van State hier niet in mee.

De provincie had ook niet goed onderbouwd waarom voor de uren na zonsondergang en voor zonsopgang voor het gehele jaar een vergunning is afgegeven en niet alleen voor het voorjaar. Volgens de Raad van State mag wel overdag, gedurende het hele jaar op de vos worden gejaagd. Kunstlicht gebruiken mag echter nooit, ook niet tussen zonsonder- en opgang.

In een soortgelijke zaak uit Friesland nam de Raad eenzelfde beslissing.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.