Outdoormerk ‘The North Face’ gebruikt dons van ganzen uit de foie-grasindustrie. Dat maakte de Britse krant The Sunday Times bekend. Het populaire merk wordt gedragen door veel beroemdheden, zoals Angelina Jolie, Cameron Diaz, Anne Hathaway en Renee Zellweger.  

In navolging van Patagonia heeft het ook het outdoormerk The North Face de harde waarheid over de afkomst van haar donsproducten toegegeven. Jarenlang werd het ontkend, maar nadat het bedrijf werd geconfronteerd met door Vier Voeters verzameld bewijs, werd bekend dat het dons in jassen en slaapzakken van The North Face afkomstig is van gedwangvoederde ganzen uit Hongarije. Het dons is goedkoop, waardoor het bedrijf grote winst kan maken. Ook de foie-grasindustrie profiteert hiervan: de verkoop van het dons vergroot de winst van de verkoop van foie gras (vette lever) met zo’n 15 procent per gans.

Dwangvoederen is verboden in de meeste EU-lidstaten. In Californië (VS), waar het hoofdkantoor van The North Face zetelt, is bovendien ook de verkoop van foie gras verboden.

Het gebruik van dons afkomstig uit de dwangvoederindustrie roept vraagtekens op bij de beloftes over openbaarheid, consumentenbescherming en duurzaamheid.

Bron: Vier Voeters