Cirkelt jouw hond ook in het rond voordat hij gaat liggen? Experts beweren dat dit schattige ritueel waarschijnlijk een overblijfsel is uit de tijd dat de voorouders van onze hond nog in het wild leefden. Door rond te draaien op één plek, trappen de honden onbewust gras en bladeren plat om zo een vlak oppervlak te creëren om op te slapen. Ze bouwen dus eigenlijk een comfortabel nest.

Slapende hond
Slapende hond | Foto via Flickr: Mr. T in DC

Veel honden cirkelen rond een plek voordat ze lekker gaan liggen rusten. Hoewel niemand zeker weet waarom ze dit doen, is het ritueel waarschijnlijk een gewoonte uit de tijd dat honden nog in het wild leefden, aldus veterinair gedragstherapeut dr. Karen Sueda van het VCA West Los Angeles Animal Hospital.

De voorouders van onze honden sliepen buiten, overgeleverd aan de elementen, zonder al te veel warmte of veiligheid. Rondwandelen op één plek was een manier om gras, bladeren of sneeuw te pletten en een zachte, vlakke ondergrond te creëren. Het lijkt een beetje op het bouwen van een nest.

Als je hond klaar is met cirkelen, krabbelt hij dan over je beddengoed of vloerbedekking voor hij gaat liggen? Net als het cirkelen, is graven waarschijnlijk voorouderlijk gedrag, bedoeld voor veiligheid en comfort.

In extreme hitte, kon een hond zijn lichaamstemperatuur verlagen door een gat te graven. De koele bodem hielp hem om zijn lichaamswarmte te reguleren. Als het koud was – of zelfs vroor – hielp een gat juist weer om lichaamswarmte vast te houden en behaaglijk te blijven.

Maar waarom vertonen onze huisdieren dit gedrag nog steeds?

Maak je geen zorgen – cirkelen is geen teken dat je huisdier de roep van de natuur heeft gehoord. Adaptief gedrag heeft de neiging om, lang nadat het nut verloren is gegaan, te blijven hangen. Tenminste, zolang er zich niets voordoet om dat gedrag weer te ontmoedigen, vertelt Dr Sueda.

Wanneer is cirkelen toch een reden tot bezorgdheid?

Rusteloosheid kan een teken zijn van ongemak of zelfs pijn. Als je hond herhaaldelijk cirkelt en graaft, en het maar niet comfortabel lijkt te krijgen, kan hij een gezondheidsprobleem hebben, zoals artritis of een neurologische aandoening.

Observeer je huisdier om te zien of hij moeite heeft met opstaan en tot rust komen. Als hij onrustig blijft, neem hem dan mee naar de dierenarts om pijn uit te sluiten en een juiste diagnose te krijgen.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp