Rusland staat onder grote druk vanwege de inmiddels wereldwijd bekende ‘walvisgevangenis’ in de baai van Srednyayna bij Nachodka, Oost-Rusland. Onder internationale druk heeft de Russische overheid zich uitgesproken over het lot van de 11 orka’s en 87 witte dolfijnen (beloega’s). Ze zullen hun vrijheid terugkrijgen, maar het vrijlatingsproces zal vermoedelijk jaren gaan duren. Volgens de overheid was het niet mogelijk de dieren vrij te laten in de koude winter.

vrijlating
De vrijlating van 87 beloega’s en 11 orka’s zal nog een tijd duren | linniekin on Foter.com / CC BY-NC-SA

Al vanaf vorig jaar zomer worden zo’n 100 walvissen, waaronder veel jonge dieren, onder erbarmelijke omstandigheden gehouden in de zogenaamde ‘walvisgevangenis’ in Oost-Rusland. De zeezoogdieren zijn illegaal gevangen en waren waarschijnlijk bestemd voor Chinese waterparken, waar het aantal dolfinaria snel stijgt.

Vangst 110 wilde beloega’s en orka’s in Rusland was illegaal

De Franse oceanoloog Jean-Michel Cousteau werd door de overheid uitgenodigd om samen met diverse experts een vrijlatingsplan op te stellen. Vorige week hebben ze overleg gehad met de Russische minister van Ecologie over het lot van de gevangen dieren.

Walvissen in ‘walvisgevangenis’ krijgen hulp van Jean-Michel Cousteau

Volgens Cousteau zijn nu alle orka’s en dolfijnen in kaart gebracht en wordt er gekeken hoe ze het beste weer terug kunnen worden gezet in hun natuurlijke omgeving. Cousteau:

“Als we ze kunnen vrijlaten, zal de meerderheid, zo niet allemaal, worden teruggezet op de plek waar ze zijn gevangen. Zodat ze hopelijk weer aan kunnen sluiten bij hun eigen soort, of zelfs bij hun eigen familie of groep. Dat is ons doel, ze vrij te laten.”

Volgens de Russische minister van Ecologie was het “onmogelijk” om de dieren in de koude winter vrij te laten. Dmitry Kobylkin:

“Gedurende de winter was het onmogelijk de dieren vrij te laten. We zouden ze allemaal zijn verloren. Nu komt de zomer eraan en kunnen we met de vrijlating beginnen.”

Dat het geen kwestie is van de poorten openzetten, heeft er ook mee te maken dat het om veel jonge dieren gaat. Sommige zijn zelfs zuigelingen, die nog volledig afhankelijk waren van hun moeder. De vraag is of ze in het wild voor zichzelf kunnen zorgen en samen kunnen werken. Naar elk dier zal worden gekeken naar zijn vermogen om te overleven in het wild. Bijvoorbeeld naar hoe afhankelijk ze zijn om met de hand te worden gevoerd. Het idee is om ze zo dicht mogelijk bij de plek waar ze gevangen zijn weer los te laten, in de hoop dat ze zich kunnen herenigen met familie of in ieder geval oudere dieren, die ze de lessen kunnen leren die ze gemist hebben. Sommigen zullen samen worden vrijgelaten, sommigen zullen veel meer tijd nodig hebben om er klaar voor te zijn. Cousteau:

“Het kan jaren duren, dat weten we nog niet. Het hangt af van elk individueel dier.”

Het is dus afwachten hoe deze vreselijke, illegale vangst afloopt voor deze veelal jonge dieren. Weggerukt bij hun moeder, uit hun familiegroep, is het te hopen dat ze weer succesvol terug kunnen worden gezet in het wild.

Bronnen:

©Animals Today