De vergunning voor de vangst van 11 orka’s en 90 beloega’s dit jaar voor de Russische oostkust, is volgens de autoriteiten van Vladivostok illegaal verstrekt. De 110 dieren worden momenteel gevangen gehouden in kleine verblijven in een baai nabij de stad Nachodka. Waarschijnlijk zijn de zeezoogdieren gevangen om verkocht te worden aan China, waar het aantal dolfinaria snel stijgt.

beloega's
Via Oxana Fedorova /Facebook

Deze week werd bekend dat nabij de Russische plaats Nachodka 11 orka’s en 90 beloega’s zijn opgesloten, die gevangen zijn uit het wild. Sommige zijn al op deze plek sinds juli. Dierenrechtenactivisten die zich inzetten voor deze zeezoogdieren noemen het bedrijf aan de oostkust een walvisgevangenis. De officier van justitie heeft een onderzoek ingesteld en wat blijkt: de vergunning voor het vangen van de orka’s en beloega’s is illegaal verstrekt. Volgens de wet mogen alleen Russische dolfinaria een vergunning aanvragen voor de wildvangst van zeezoogdieren. Het doorverkopen van de dieren is verboden.

Dolfinaria China
Hoewel dolfinaria in het westen steeds meer onder vuur komen te liggen en de publieke opinie langzaamaan verandert, komen er in China steeds meer parken bij, waar zeezoogdieren hun kunstjes moeten vertonen. Er zijn al 60 parken en dit aantal is groeiende. Deze vraag stimuleert de handel in orka’s, beloega’s en dolfijnen, uit Rusland en Taiji. De dieren leveren veel geld op: een orka kan maar liefst 5 miljoen euro in het laatje brengen.

Orka’s en beloega’s mogen in Rusland worden gevangen voor ‘wetenschappelijke en educatieve doeleinden’. Hiervoor bestaat een quotum van 13 orka’s per jaar. Dierenrechtenactivisten zijn er echter van overtuigd dat de dieren in Nachodka gevangen zijn voor de verkoop aan China. Volgens de krant Novaya Gazeta is dit het grootste aantal zeedieren dat ooit in zulke kleine tijdelijke zeekooien is gehouden en exporteerden de vier bedrijven die de zeekooien huren 13 orka’s naar China, in de periode tussen 2013 en 2016. Daarnaast blijken de firma’s orka’s verhuurd te hebben. Naar verluidt is Rusland het enige land dat gevangen orka’s exporteert.

Onder deze omstandigheden worden de dieren gehuisvest in de walvisgevangenis: 

Transport
Vorige week publiceerden lokale media een video, waarop te zien is hoe een kraan een walvis uit een tank omhoog hijst, en in een andere tank plaatst, mogelijk om verder getransporteerd te worden.

Petities
Vorig jaar hebben de Russische autoriteiten meerdere mensen gearresteerd die betrokken zijn bij de illegale handel in walvissen. Ook zij zouden orka’s hebben gevangen voor ‘educatieve doeleinden’ en hebben verkocht aan landen als China. Om de handel in orka’s en beloega’s te stoppen en de gevangen dieren te bevrijden, is op Change.org deze petitie (in het Russisch) actief. Daarnaast is op ForceChange deze petitie opgezet, met hetzelfde doel.

Wat er nu met de orka’s en beloega’s in Nachodka gaat gebeuren, en of de bevindingen van de autoriteiten betekenen dat de dieren weer worden vrijgelaten, is nog niet bekend.

Bronnen: The Telegraph, WDC, AD, Sea Shepherd Operation 404 ©Animals Today Angelique Lagarde