Van de beloofde snelle vrijlating van de bijna 100 orka’s en witte dolfijnen die vastzitten in bassins in Oost-Rusland is nog weinig terechtgekomen. De dieren zitten nog steeds vast en hun toestand verslechtert met de dag. Wel heeft de Russische regering een delegatie internationale experts onder leiding van Jean-Michel Cousteau uitgenodigd, die het lokale team vanaf 3 april zal ondersteunen.
We schreven al eerder over de walvissen die in kleine bassins gevangen zitten in de baai van Srednyaya bij Nachodka, Oost-Rusland. Het oorspronkelijke plan was dat zij voor miljoenen euro’s illegaal verkocht zouden worden aan aquaria in China. Daar werd een stokje voor gestoken, omdat zij werden ontdekt en onder andere door Greenpeace wereldwijd in de belangstelling kwamen te staan.

walvisgevangenis
Walvissen in ‘walvisgevangenis’ krijgen hulp van Jean-Michel Cousteau | Foto: PaulR1800 Flickr via Compfight cc

Protesten van dierenactivisten uit de gehele wereld en zo’n 40 beroemdheden waaronder Pamela Anderson, Leonardo di Caprio en Doutzen Kroes leidden ertoe dat president Vladimir Poetin er persoonlijk op zou toezien dat de walvissen uit hun hel bevrijd zouden worden.  Maar van deze belofte is nog weinig terechtgekomen, zo blijkt nu. De dieren zitten nog steeds vast en hun toestand verslechtert met de dag. Daarom luidde een collectief van 34 wetenschappers uit verschillende landen, waaronder Groot-Brittannië, Canada, Italië, Verenigde Staten, Argentinië en Duitsland opnieuw de noodklok.

Brief aan Poetin

In een brief aan Poetin schrijven de wetenschappers:

“De walvissen verkeren in een slechte toestand en die wordt alleen maar beroerder. Het is noodzakelijk om in actie te komen. Het collectief vindt dat er dringend plannen moeten worden gemaakt voor de terugkeer van de orka’s en dolfijnen naar hun leefgebied.”

Ook spreken de wetenschappers in de brief hun zorg uit dat er minimaal 3 walvissen zijn verdwenen. Dit blijkt uit foto’s die met tussenpozen gemaakt zijn. Ze vrezen dat de dieren zijn overleden, ondanks de uitleg van de handelaren dat de ontbrekende walvissen ontsnapt zijn. De dieren zouden volgens het collectief te jong en te zwak zijn om zelf te kunnen ontsnappen. Het collectief biedt daarop ook hun hulp aan, om samen met het Russische team de huidige leefomstandigheden van de walvissen te verbeteren en een plan te maken voor spoedige vrijlating.

Poetin heeft met dit voorstel ingestemd, zo blijkt uit de uitnodiging die het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu op 27 maart stuurde.

Jean-Michel Cousteau

De uitnodiging was gericht aan Jean-Michel Cousteau, oceanograaf en zoon van de beroemde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau. Hij kreeg het verzoek om het onderzoeksteam dat ter plekke is, te helpen met het bevrijden van de walvissen.

Cousteau geeft hieraan uiteraard gehoor en zal bij het bezoek worden bijgestaan door een team van het Whale Sanctuary Project, een groep wetenschappers gespecialiseerd in de rehabilitatie van walvissen. Hierin zit ook Charles Vinick, die de vrijlating van de orka Keiko (Free Willy) in IJsland in de jaren negentig van de vorige eeuw heeft geleid. Andere leden zijn Jeff Foster en Ingrid Visser, voorname experts op het gebied van revalidatie en vrijlating van walvissen en dolfijnen, en de Russische dierenarts Tatjana Denisenko.

Het volledige team vertrekt op 3 april naar Rusland. Het is de bedoeling dat half april duidelijkheid is over het lot van de dieren.

Bronnen: Save Dolphins, Whale Sanctuary Project, HLN ©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel