Russische autoriteiten hebben besloten dat alle walvissen in de Russische walvisgevangenis in Nachodka moeten worden vrijgelaten. President Vladimir Poetin zelf zou zich hier persoonlijk voor hebben ingezet.

walvisgevangenis
De orka’s en beloega’s die door Rusland gevangen zijn, worden dankzij wereldwijd protest vrijgelaten | Fotocredit: PaulR1800 Flickr via Compfight cc

Containers met ijswater

In de baai van Srednyaya bij Nachodka, Oost-Rusland, worden al maanden zo’n 100 walvissen gehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Ze leven in bassins en containers van nauwelijks 10 meter doorsnee, terwijl ze in het wild tot 150 kilometer per dag reizen. Daarnaast daalt de temperatuur van het water tot een gevaarlijk laag niveau. Volgens Greenpeace komt het neer op “marteling” om de walvissen op dergelijke wijze te houden.

Toen de beelden van de walvissen in hun kleine behuizingen vorig jaar november voor het eerst opdoken, leverde dit een golf van kritiek op over de hele wereld. Al snel kreeg de faciliteit de bijnaam ‘whale jail’ (walvisgevangenis) van de media.

Vangst 110 wilde beloega’s en orka’s in Rusland was illegaal

De bijna 100 walvissen leven in ijswater en veel te kleine containers:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Verkocht aan China

Walvissenexperts zeggen dat de dieren illegaal verkregen zijn om verkocht te worden aan Chinese dolfinaria, ondanks dat zij wettelijk uitsluitend ingezet mogen worden voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden. Orka’s en andere grote zeezoogdieren zijn enorme sommen geld waard, naar verluidt tot 1 miljoen euro per dier.

In de verblijven leven 11 orka’s, 5 babywalrussen en 90 babybeloega’s. Een groot deel van de beloega’s zijn zuigelingen die nog volledig afhankelijk zijn van hun moeder. Het vangen van zulke jonge walvissen is verboden in Rusland. Onafhankelijke experts maken zich zorgen dat veel van de dieren deze omstandigheden niet veel langer kunnen verdragen en zullen overlijden. De export van de walvissen mag dan gestopt zijn, maar de dieren zitten nog steeds vast in de ‘walvissengevangenis’, wachtend op een besluit van de autoriteiten.

Protestacties

Veel mensen hebben geprotesteerd tegen de slechte behandeling van de walvissen. Actiegroepen als Greenpeace voeren al maanden campagne om de faciliteit te sluiten en ook beroemdheden, waaronder Leonardo Dicaprio en Pamela Anderson hebben zich onlangs voor de dieren ingezet. Deze acties hebben nu succes.

Vrijlaten

Russische autoriteiten hebben afgelopen week de 4 bedrijven die de walvisverblijven beheerden aangeklaagd en gesommeerd dat zij de dieren moeten vrijlaten in hun natuurlijke habitat. De bedrijven waren al eerder bekeurd voor het illegaal houden en verkopen van dieren aan pretparken in het buitenland. President Vladimir Poetin zelf zou zich voor de vrijlating hebben ingezet, aldus de Russische veiligheidsdienst FSB. De woordvoerder van het FSB tegen het persbureau TASS:

“Uit deskundig onderzoek bleek dat de dieren in onbevredigende omstandigheden werden gehouden en in hun natuurlijke omgeving moesten worden vrijgelaten.”

Het wachten is nu op een goed moment om te starten met de vrijlating. Dmitry Kobylkin, minister van Ecologie:

“We doen er alles aan wat we kunnen. Niemand maakt bezwaar tegen het vrijlaten van de walvissen, maar het belangrijkste is om ze op de juiste manier vrij te laten.”

Hij geeft aan dat koud weer een van de obstakels is om de walvissen te bevrijden zonder ze schade te berokkenen.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.