Zes labradors van 1 jaar oud die gebruikt werden in een controversiële proef voor tandheelkundige implantaten in Zweden, zijn ondanks grote publieke verontwaardiging afgelopen donderdag geëuthanaseerd door dierenartsen van de Universiteit van Göteborg.

zes labradors
Zes labradors die gebruikt zijn voor tandheelkundige dierproeven, zijn geëuthanaseerd (foto ter illustratie) | Fotocredit: kbj102 Flickr via Compfight cc

Verontwaardiging

De zaak heeft nationaal en internationaal veel aandacht gekregen, onder andere van de Zweedse dierenrechtenorganisatie Djurrättsalliansen (Animal Rights Alliance), komiek Ricky Gervais en Downton Abbey-acteur Peter Egan. Egan zei:

“Het lot van deze zes honden hangt letterlijk in de weegschaal – ik dring er bij de Universiteit van Göteborg op aan het juiste te doen door de studie te beëindigen en deze honden onder te brengen bij liefhebbende families die ze verdienen. We hebben het testen van cosmetica op dieren in Europa verboden, en toch worden honden nog steeds gebruikt in wrede en onnodige experimenten … dit keer voor ons tandvlees! Dit is geen manier om de beste vriend van de mens te behandelen. “

Een petitie waarin geprotesteerd werd tegen het gebruik van de honden in het onderzoek werd meer dan 85.000 keer ondertekend. Kinderen hebben tekeningen gestuurd van de honden waarbij ze smeekten ze te laten leven. Honderden mensen hebben aangeboden om de honden op te vangen en ze een liefdevol huis te geven.

Ook de Facebookpagina van de Universiteit van Göteborg kreeg duizenden boze reacties op het onderzoek. “Dit is dierenmishandeling”, schreef een persoon. “Ik heb liever geen tanden in de toekomst dan dat er labradors voor gemarteld moeten worden” , zei een ander.

Implantaten

De proeven, die worden voortgezet, onderzoeken hoe een nieuw soort tandheelkundig implantaat integreert in menselijk weefsel. De proeven zijn waarschijnlijk gefinancierd door tandheelkundig bedrijf Dentsply Sirona. Als onderdeel van de proef is bij de zes labradors een derde van hun tanden verwijderd en implantaten geplaatst. Het is in Zweden toegestaan dergelijke experimenten uit te voeren als onderzoekers kunnen aantonen dat dit de enige manier is om de informatie te verkrijgen. Sinds 1996 zijn er voor dit type experimenten al minstens 200 honden gebruikt.

‘Als huisdieren’

Anna von Porat, faculteitshoofd communicatie bij de universiteit, zei dat de honden, die Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus en Zuri heten, “zijn ingeslapen alsof het huisdieren waren die naar de dierenarts zijn gebracht. Ze zijn geëuthanaseerd omdat de tests van hun weefsel en bloed niet uitgevoerd kunnen worden bij levende honden”.

Volgens de universiteit is het nodig is de om honden te gebruiken te bestuderen hoe de implantaten reageren met levend weefsel en omdat honden vergelijkbare bacteriën in hun bek hebben als mensen. Op de website van de universiteit is een statement geplaatst waarin staat dat de universiteit de protesten begrijpt, maar ook benadrukt dat parodontitis nog steeds een belangrijk probleem voor de volksgezondheid is en dat het uitgevoerde onderzoek van cruciaal belang is voor veel mensen.

Onverdedigbaar

Malin Gustafsson, woordvoerder van de Animal Rights Alliance, zei dat de weigering van de universiteit om te luisteren naar de protesten “op geen enkele manier verdedigbaar is”. Gustafsson:

“Deze honden hadden gewoon hun leven kunnen leven. Het is niet te begrijpen en in alle opzichten onvergeeflijk. Dit betekent op geen enkele manier dat het gevecht voorbij is, we gaan gewoon verder, geen andere honden zouden zoiets nog moeten doorstaan.”

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel