In januari dit jaar werden de klauwen van een jonge leeuwin in Rafah Zoo, Gaza, op brute wijze uitgetrokken met een tuinschaar. Ze is voor de rest van haar leven verminkt. Dit leidde tot internationale verontwaardiging. Nu wil de eigenaar van deze dierentuin dezelfde wrede handeling uitvoeren bij twee andere leeuwen. Hen staat hetzelfde lot te wachten als hun verminkte zus; om als speelgoed te dienen voor bezoekers van de dierentuin. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS dringt er bij de verantwoordelijke autoriteiten op aan om in te grijpen voordat het te laat is. Al ruim 120.000 mensen over de hele wereld hebben de petitie van VIER VOETERS ondertekend en eisen de sluiting van de dierentuin.

leeuwen
Rafah Zoo in Gaza: eigenaar wil klauwen van meer leeuwen verwijderen | Foto: Viervoeters

De eigenaar van Rafah Zoo heeft onlangs in een video aangekondigd dat hij de klauwen van alle jonge leeuwen zal laten verwijderen, en dat wanneer geen dierenarts beschikbaar is, hij dit eigenhandig zal doen. Zo beweert hij ook ooit de poot van een vos geamputeerd te hebben met een cirkelzaag. “Deze recente uitspraken van de eigenaar van Rafah Zoo zijn meer dan gruwelijk. Er is totaal geen begrip voor dierenwelzijn. Zijn acties zijn niets anders dan martelingen en de dieren moeten hier de rest van hun leven onder lijden. Wij dringen er bij de autoriteiten op aan om actie te ondernemen voordat nog meer dieren het slachtoffer worden van deze mishandelingen. Wij staan ieder moment klaar voor een reddingsmissie als de dierentuineigenaar en de autoriteiten in Gaza ermee instemmen om de dierentuin permanent te sluiten”, zegt VIER VOETERS-dierenarts Dr. Amir Khalil, die uitgebreide ervaring heeft met dergelijke reddingsmissies en al eerder, in 2014 en 2016, twee dierentuinen in Gaza wist te sluiten.

‘Sluit Rafah Zoo!’

Wereldwijd hebben al ruim 120.000 mensen de VIER VOETERS’ petitie getekend. Samen met VIER VOETERS pleiten ze voor de definitieve sluiting van de beruchte dierentuin, die sinds het begin van het jaar regelmatig schokkende krantenkoppen veroorzaakte. Half januari vroren vier leeuwenwelpjes dood. Slechts enkele weken later verschenen de schokkende beelden van de mishandeling van de jonge leeuwin. En door de slechte omstandigheden en gebrek aan voedsel en medische zorg zijn al vele dieren gestorven en zijn de overlevende dieren er slecht aan toe. VIER VOETERS heeft de dierentuin het afgelopen jaar nauwlettend in de gaten gehouden en in 2018 heeft een VIER VOETERS’ team al eens noodhulp verleend.

Tientallen dieren lijden

Momenteel leven er ruim veertig dieren – waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, stekelvarkens, vossen, katten en honden – in kleine verlaten kooien in Rafah Zoo. Gaza’s oudste dierentuin opende haar deuren in 1999 aan de Egyptische grens. Van daaruit worden wilde dieren regelmatig door ondergrondse tunnels van en naar Gaza gesmokkeld. Sinds de opening van de dierentuin zijn ook al vele dieren gestorven als gevolg van raketaanvallen en oorlogsgevechten. Sommige van deze dieren zijn opgezet en nog steeds zichtbaar voor publiek.

leeuwen
Foto: Viervoeters

VIER VOETERS actief in Gaza

VIER VOETERS is sinds 2014 actief in Gaza en heeft al twee erbarmelijke dierentuinen gesloten: Al-Bisan Zoo en Khan Younis Zoo. De dieren werden overgebracht naar reservaten van VIER VOETERS. Rafah Zoo was ook al bekend bij VIER VOETERS: in 2015 verkocht de eigenaar van de dierentuin de leeuwenwelpen Max en Mona aan een lokale inwoner, die ze als cadeau aan zijn kleinkinderen gaf. Beelden van de twee leeuwen in het midden van een vluchtelingenkamp gingen de wereld over; een schok voor de mondiale gemeenschap. VIER VOETERS nam de dieren in beslag en bracht ze naar het reservaat in Jordanië, waar ze nu soortgeschikte zorg krijgen in een natuurlijke leefomgeving.

Persbericht Viervoeters