Samen met de dierenpolitie hebben inspecteurs van de LID vorige week in Deventer 100 honden van diverse rassen weggehaald bij een inmiddels beruchte broodfokker. De honden werden zwaar verwaarloosd aangetroffen met ernstige gedragsproblemen en zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in bewaring genomen. Het Functioneel Parket Zwolle werkt aan het stilleggen van de bedrijfsvoering van de fokker, die inmiddels geen onbekende was.

Deventer
Smerige verblijven vol uitwerpselen bij de broodfokker in Deventer | Foto: screenshot video Dierenbescherming/YouTube

Bij de fokker in Deventer werden Jack Russels, Rhodesian ridgebacks, labradors, witte herders en verschillende kruisingen hiervan aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat de honden ernstige gedragsafwijkingen hebben door het gebrek aan normaal contact met mensen, waardoor essentiële socialisatie ontbreekt. Veel dieren vertoonden tijdens de inspectie angst en stress en reageerden zich af op voorwerpen als hun drinkbak of het hekwerk. Ook wegkruipen, overgeven en urineren zijn tekenen van ernstige psychische spanning en gebrek aan training en aandacht.

Onderstaande (schokkende) beelden van de honden gemaakt tijdens de inbeslagname geven de ellendige situatie voor de dieren bij deze malafide broodfokker goed weer:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Giardia

De verblijven van de honden waren smerig en er hing een sterke ammoniaklucht. De hokken bevatten scherpe onderdelen waaraan de dieren zich konden verwonden. Ook fysiek waren de honden er slecht aan toe, zo bleek uit het onderzoek door de dierenarts. De Dierenbescherming schrijft:

“Deze [dierenarts – red.] constateerde verschillende honden met onverzorgde en ontstoken wonden, dieren met pijnlijke heupproblemen, onverzorgde en vervilte vacht en afwijkende ontlasting. Uit onderzoek van de ontlasting blijkt dat er honden zijn die Giardia onder de leden hebben, dit is een erg schadelijke darmparasiet.”

De honden zijn in opdracht van de overheid door de RVO ondergebracht bij een opvangadres. De dieren worden daar verzorgd en vooral geobserveerd. Het doel is om gedragsafwijkingen zo goed mogelijk te corrigeren en de hond op te voeden totdat deze geschikt is voor adoptie. Of dit voor alle honden gaat lukken is op dit moment nog een grote zorg. Wanneer de afwijkingen in het gedrag te extreem zijn en een gevaar kunnen opleveren voor mensen of andere dieren zal de hond geëuthanaseerd  worden.

Deventer
Deze hond is erg bang voor mensen | Foto: screenshot video Dierenbescherming/YouTube

Al eerder

De inbeslagname na controle op 28 februari volgde na een inspectie een week eerder, op 22 februari. Toen werd besloten met een deskundige terug te keren, die de noodzaak van het weghalen van de honden bevestigde. In augustus 2018 vond ook al een controle plaats bij de broodfokker en de toen opgelegde verbeteringen werden aanvankelijk doorgevoerd, maar hielden dus geen stand.

De LID heeft proces verbaal opgemaakt tegen de eigenaar wegens de slechte verzorging en huisvesting van de honden en het niet voldoen aan bepaalde administratieve verplichtingen. Via het Openbaar Ministerie wordt ingezet op een voorlopige maatregel voor een verbod op het fokken en verkopen van dieren. De zitting hierover is morgen, woensdag 6 maart, bij de rechtbank in Zwolle.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel