Eindelijk is het wetenschappers gelukt om de taal van katten te begrijpen en vrijwel woord voor woord te vertalen. Dankzij kunstmatige intelligentie is een nieuwe app voor telefoon en tablet ontwikkeld met de naam Meow Translator® (letterlijk: miauw vertaler). Het blijkt namelijk dat katten een uitgebreide vocabulaire hebben, al is niet alles wat ze miauwen geschikt voor kinderen.

Meow Translator®
Links de Russische, rechts de Amerikaanse microfoon in het lab van Meow Translator® | Foto: ocean yamaha/flickr

Amerikaanse en Russische wetenschappers werkten nauw samen aan de ontwikkeling van de Meow Translator®, die vandaag officieel gepresenteerd is. Oorspronkelijk dacht men dat het onmogelijk was om het mauwen van katten te vertalen, maar dat bleek reuze mee te vallen, aldus een van de onderzoekers:

“Iedere katteneigenaar heeft het gevoel dat zijn of haar kat iets te vertellen heeft en dat is ook zo. Meestal gaat het over eten, muizen, de kat van de buren of over je kapsel. Sommige katten hebben echt overal een mening over.”

In een video is een kat te horen die met z’n baasje praat en beiden begrijpen elkaar volledig dankzij de Meow Translator®, die ook mensentaal kan omzetten naar voor katten begrijpelijke begrippen.

Doorbraak

Het Eureka-moment kwam toen een van de wetenschappers per ongeluk op de staart ging staan van haar eigen kat, die hard ‘miii-aauuuwww’ riep:

“Op dat moment viel het kwartje. Ik bedacht me dat dieren wel degelijk pijn en emotie voelen en dat m’n poes maar een ding kon zeggen, namelijk ‘auw’. Van daaruit zijn we verder gaan werken en hadden al snel de woorden voor kou, dauw, lauw en flauw.”

Dat was anderhalf jaar terug en inmiddels heeft het team van wetenschappers zo’n 5000 worden vertaald. En dat is nog maar het begin, zo is de verwachting. Aan de hand van onderstaand filmpje kon veel verklaard worden en leerden de wetenschappers veel over de grammatica van katten:
.

Grof taalgebruik

Tijdens het onderzoek bleek dat er geen enkel verschil zit in de taal van Russische of Amerikaanse katten, en dat is te horen wanneer ze elkaar in de haren vliegen:

“We hebben de Amerikaanse en Russische katten werkelijk de meest vreselijke en grove dingen naar elkaar horen mauwen, waarbij we blij waren dat hun kittens het niet hoorden.”

Een voorbeeld hiervan is te horen in onderstaande video:
.

.
Er wordt op dit moment in België gewerkt aan een ‘Hamster Translator’ die ook voor cavia’s geschikt is. Naar verwachting zullen er ook snel vertaalprogramma’s komen voor honden en mogelijk ook vissen. De app Meow Translator® is gratis beschikbaar voor Android en Apple telefoons en is hier te downloaden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel