Van Suriname tot Spanje en van Nederland tot Nieuw-Zeeland: de #Trashtag Challenge is een nieuwe online uitdaging die ervoor zorgt dat mensen wereldwijd zwerfafval opruimen en daar trots over berichten op de sociale media.

#Trashtag
Samen zwerfafval opruimen is de nieuwe hype #Trashtag Challenge | Foto: Briana Jones/U.S. Air Force

Op sociale media worden nieuwe uitdagingen regelmatig een hype, zoals bijvoorbeeld de Ice Bucket Challenge, waarmee mensen die de uitdaging accepteerden een emmer ijswater over hun hoofd moesten gieten en een donatie doen voor ALS-patiënten. Er zijn ook echter uitdagingen zonder enkel doel, zoals de Mannequin Challenge, waarin een groep mensen in een filmpje zo stil mogelijk een houding aanneemt.

Nu is er weer een uitdaging  met maatschappelijke meerwaarde, de #Trashtag Challenge. Kinderen, scholieren, studenten en volwassenen doen massaal mee. Over de hele wereld ruimen ze op stranden, in straten, bermen en in parken zwerfafval op, maken een foto van voor en na hun actie en plaatsen die op sociale media, voorzien van de hashtag #Trashtag.

 

Hype

De uitdaging is inmiddels een ware internethype geworden en zorgt ervoor dat wereldwijd zwerfafval wordt opgeruimd. Alleen al op Twitter heeft de hashtag #Trashtag meer dan 600.000 mensen bereikt en op Instagram is hij getagd in meer dan 25.000 berichten.

Plastic soep

Onlangs spoelde op een strand van de Filipijnen een dode dolfijn van cuvier aan met 40 kilo plastic in zijn maag. De ‘ernstigste vergiftiging ooit’ volgens wetenschappers. Met ons afval verwoesten we onze planeet en de werkelijke impact daarvan begint eindelijk door te dringen.

40 kg plastic in maag jonge dolfijn van Cuvier

8.300.000.000.000 kilo plastic

Sinds de jaren ‘50 tot heden is er alleen al aan plastic zo’n 8300 miljard kilo geproduceerd, waarvan ongeveer de helft na 2004. Doordat plastic niet biologisch afbreekbaar is drijven er miljarden kilo’s aan plastic in de zee, liggen (oude) stortplaatsen er vol mee en vind je het overal op stranden, in straten, perken en parken.

Beweging

De Trashtag Challenge lijkt meer dan alleen een uitdaging op sociale media, het is ook een off-line beweging aan het worden, net zoals de wereldwijde klimaatbeweging. En daar wordt iedere natuur- en dierenliefhebber natuurlijk heel erg blij van.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Rowena Facee Schaeffer