Zwarte beren mogen sinds enkele jaren weer worden gedood in de Amerikaanse staat New Jersey. De jachtperiode duurt zes dagen en iedereen die tien jaar of ouder is en een vergunning heeft mag één zwarte beer schieten. Reden voor deze moordpartij is dat men overlast ondervindt van de beren, die nog wel eens woonwijken bezoeken op zoek naar hapjes in het vuilnis.

zwarte beren
Zwarte beer |Foto: Wikimedia Commons

De overheidsdiensten wegen en onderzoeken de beren, waarna de dieren worden geslacht. Men eet het vlees waarna de beren worden opgezet. Op deze manier wil men de populatie beperken: er zijn zo’n 3.000 zwarte beren in het noordwesten van New Jersey. Bij de laatste jachtpartij in december 2013 zijn 251 beren gedood, 36 minder dan een jaar eerder.

Een jager die tijdens het laatste jachtseizoen een grote beer van 236 kilo doodschoot zegt:

‘Als je in berengebied woont vind je het geweldig om ze te zien. Maar op een gegeven moment is het genoeg.’

Natuurlijk zijn er ook veel tegenstanders van de jacht. De beren hebben een hartstochtelijk medestander in de 70-jarige William Crain, professor psychologie aan het City College in New York. Crain protesteert elk jaar en is in 2005, 2010, 2011, 2012 en 2013 gearresteerd wegens ordeverstoring. Tot nu toe moest hij steeds een boete betalen: wat zijn straf voor het verstoren van de jachtpartij afgelopen december was, moet hij nog afwachten. Een celstraf is niet uitgesloten.

Angie Metler vindt dat mensen zelf het berenprobleem kunnen voorkomen:

‘Doe je afval in beerbestendige containers, maak de grill van je barbecue schoon en neem eventueel geen vogelvoederplank.’

Ook Moeder Natuur lijkt het oneens te zijn met de jacht op zwarte beren. Zowel in 2012 als in 2013 werden veel jagers bij de start van de jachtweek afgeschrikt door het zeer slechte, koude weer. Gelukkig lieten ook de beren zich liever niet zien, waardoor er de eerste jachtdag in 2013 minder werden geschoten dan ooit. Toch waren er aan het eind van de dag nog 49 dode beren te betreuren.

Hoewel er veel protest is tegen het doden van de beren, staat al vast dat eind dit jaar weer een jachtpartij zal plaatsvinden, vanaf 8 december. Volgens beambten zijn er zo veel zwarte beren in de staat, dat ze de aantallen willen halveren. Tegenstanders vermoeden dat de hoeveelheid beren die in de staat zouden leven, wordt overdreven.

Bron: ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde