Een groep van zo’n 80 oude ganzen van landgoed Clingendael is op 22 juli overgebracht naar Akka’s Ganzenparadijs in Dalen. De Dierenbescherming Haaglanden maakte zich zorgen om deze dieren, omdat een groeiende groep ganzen overlast kan gaan veroorzaken. In geval van hinder worden dieren vaak gedood, maar gelukkig  steunden de gemeente Den Haag en de beheerder van het landgoed een diervriendelijke oplossing.

Clingendael
© Akka’s Ganzenparadijs

De Dierenbescherming Haaglanden nam contact op met Hofganzen Ganzenbescherming Nederland, aangezien er veel ganzen op het aangrenzende boerenland verbleven en hierover geklaagd werd. Ganzendeskundige Trizin Hof onderzocht de populatie op het terrein van landgoed Clingendael zorgvuldig. Hij kwam tot de conclusie dat de groep boerenganzen grotendeels bestaat uit oude dieren, waarvan sommigen zelfs zo’n zestig jaar oud zijn. Diverse vogels zijn ziek of kreupel.

Aangezien ganzen hechte familiebanden hebben, werd het besluit genomen de volledige groep ganzen over te brengen naar Akka’s Ganzenparadijs.

Trizin is blij met de medewerking van gemeente Den Haag aan deze gansvriendelijke oplossing.

‘Er zijn er genoeg die denken ‘Ach, het zijn maar ganzen’, maar de ambtenaar die ik sprak was heel betrokken.’

In Dalen mogen de ganzen voortaan samen hun oude dag doorbrengen en worden ze, waar nodig, medisch verzorgd. Op 22 juli vond de grootscheepse vangactie plaats.

‘De eerste keer dat ik ze zag dacht ik  ‘Wat een fantastische oude ganzen’. Ze kunnen nu in alle rust genieten, tussen de andere oude dieren. Hier blijven ze de rest van hun leven’, aldus Trizin Hof.

Clingendael
© Akka’s Ganzenparadijs

Heel bijzonder is dat de Clingendael-ganzen zich zo thuis voelen, dat ze zich kort na aankomst mengden met de andere bewoners die al heel lang in Akka’s Ganzenparadijs wonen.

‘Dat gebeurt anders nooit. Als er normaalgesproken nieuwe groepen binnenkomen, blijven ze op afstand, ze komen niet bij elkaar in de buurt. Nu lopen de ganzen echt samen, dat is heel mooi om te zien.’

Vijftig jonge, gezonde ganzen die eerder waren opgevangen door Akka’s Ganzenparadijs zijn overgebracht naar landgoed Clingendael. Hierdoor kunnen nog steeds ganzen profiteren van het prachtige terrein, zonder dat ze overlast veroorzaken bij de aangrenzende boer, aangezien dit onbekend terrein is. Zou een deel van de oude groep zijn achtergebleven, dan was dit probleem niet opgelost. Bij deze nieuwe populatie zal Hofganzen diervriendelijk nestbeheer toepassen om uitbreiding te beperken.

Bronnen: Dierenbescherming Haaglanden, Hofganzen Ganzenbescherming Nederland 

©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde