Op een geitenhouderij in Keteren (Gelderland) is op 17 juli een besmetting met Q-koorts vastgesteld, zo meldt het ministerie van Economische Zaken.

Geitenhouderij Q-koorts
Foto via Viva!

Zo’n 800 melkgeiten zijn aanwezig op het bedrijf. De dieren zijn voor 1 augustus 2013 gevaccineerd en ook dit jaar is het grootste gedeelte van de dieren gevaccineerd, zo schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma is een Kamerbrief. Wat de oorsprong is van de besmetting, is (nog) niet duidelijk. De komende maanden zal de geitenhouderij worden gemonitord door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Volgens de staatssecretaris vormen de nieuwe besmette bedrijven, die de vaccinatie tijdig en correct hebben uitgevoerd, “slechts een zeer beperkt risico voor de gezondheid van omwonenden”. Het is wel mogelijk dat er een verhoogd risico op besmetting van mensen is bij direct contact met de dieren.

Voor het besmette bedrijf is een bezoekersverbod ingesteld en er worden extra hygiënemaatregelen toegepast. Momenteel zijn er in Nederland 13 bedrijven besmet met Q-koorts, waarvan er bij één bedrijf sprake is van een herbesmetting.

Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor