Het jaar 2019 had veel impact op dieren, natuur en milieu. Er was dierennieuws waar we minder blij van werden, maar gelukkig ook veel hoopgevende berichten. Nu 2019 bijna voorbij is blikken we terug op het mooiste nieuws volgens onze eindredactie. Vandaag is Bart van Riel aan het woord, sinds 2014 werkzaam bij Animals Today.

top 3 dierennieuws 2019
De redding van een gewonde zwaan langs de metrolijn tussen Vlaardingen en Hoek van Holland was een hoopvol moment | Foto (illustratief): publiek domein

Mijn top 3 dierennieuws 2019 bestaat niet zozeer uit individuele hoogtepunten, maar meer uit categorieën als dierenliefde en betrokkenheid. Maar natuurlijk vieren we de successen ook, zoals het stoppen van de traditionele paardenmarkt in Goor, waarbij dierenwelzijn een belangrijke rol speelde. Paardenmarkten zijn niet meer van deze tijd en in Goor begrijpt men dat, op wat voorspelbaar gepruttel na.
.

Laatste traditionele paardenmarkt in Goor weer drama voor dieren (video)

.
Betrokkenheid

Een top 3 met hoogtepunten samenstellen is ook vreemd, want hoe categoriseer je dierennieuws? Klein nieuws voor de een kan groot nieuws zijn voor de ander. Maar er gebeuren dingen in de wereld die somber stemmen en een positief tegengeluid nodig hebben. Een boodschap van optimisme en inspiratie, zoals de hoop van Jane Goodall (85), die onlangs weer in Nederland was:
.

Jane Goodall: 85 jaar en pionier voor een betere wereld

.
Misschien wel haar belangrijkste boodschap is dat we niet eeuwig op dezelfde grote voet kunnen doorleven. Er is volgens Goodall nog steeds een ‘window of opportunity’, een tijdgebonden kans om nog iets te doen tegen de vernietiging van onze planeet. Maar er is ook een onherroepelijk ‘point of no return’. De keuze is, aldus Jane Goodall, aan ieder individu om ernaar te handelen.

Dierenliefde

Het is vaak klein dierennieuws dat me raakt, of berichten die weer hoop geven in de mensheid. Zoals een verbod op eenmalig plastic, het afschaffen van wilde dieren in circussen of een pleidooi tegen de bladblazer. Ook put ik kracht uit nieuws over mensen die aangifte doen van dierenleed. En ik voel veel sympathie voor hen die het veld ingaan en undercover vreselijke misstanden vastleggen. Mensen die zich oprecht het lot van dieren aantrekken en ernaar handelen. Zoals in oktober de redding van een gewonde zwaan langs de metrolijn tussen Vlaardingen en Hoek van Holland:
.

#GNvdD: Gewonde zwaan gered door metrobestuurders

.
Waarvan ik smelt is een bijzondere band tussen dieren onderling. Zoals de adoptie van een gedumpt haantje door de blinde, geredde legkip Steffie:
.

Blinde geredde legkip ontfermt zich over gedumpt haantje (video)

.
En dan was er nog het – aanvankelijk – blije bericht over de redding van koala Lewis, een van de inmiddels 8000 koala’s die slachtoffer werden van de aanhoudende bosbranden in Australië. Lewis werd gered door een vrouw en de video ging de wereld over. Beelden die lieten zien dat iemand een ander levend wezen redde, het dier water gaf in de hoop de pijn van de brandwonden te stillen, hoorbaar in het gehuil van het gewonde dier. Hartverwarmende compassie te midden van onvoorstelbaar dierenleed:
.

#GNvdD: Koala door dappere vrouw gered uit vuurzee (video)

.
Helaas heeft Lewis het niet gered. Dat is tegelijk de pijn en tragedie van 2019. Er waren veel bitterzoete momenten, waarbij het zoeken naar een positieve invalshoek noodzakelijk is om niet enkel duistere kanten te zien. We kunnen, om met Jane Goodall te spreken, beter rotsvast geloven in een ‘window of opportunity’, dan het ‘point of no return’ bereiken.

Dierennieuws in 2020

Ik dank al onze lezers voor hun almaar groeiende trouw en alle dierenbeschermers voor hun tomeloze inzet, waaronder mijn collega’s van Animals Today en House of Animals. Dat zetten we voort in 2020.

©AnimalsToday.nl Bart van Riel