In het oosten van Australië voltrekt zich een vreselijke ramp die het voortbestaan van koala’s bedreigt. Aanhoudende bosbranden teisteren het continent en gevreesd wordt voor het leven van honderden koala’s. Maar heel af en toe is er een lichtpuntje, zoals de koala die nog net op tijd uit de vuurzee gered is door een dappere vrouw.

Deze koala is net op tijd gered door een dappere Australische | Foto: screenshot video Guardian News/YouTube

De reddingsactie werd op beeld vastgelegd in New South Wales (NSW) en te zien is dat de koala vreselijk veel pijn heeft. De pootjes van het dier zijn verbrand en de vacht is verschroeid. Gelukkig was er Toni, een dappere Australische vrouw die ogenblikkelijk in actie kwam om het dier te redden.

Allesvernietigende vuurzee

De koala wordt aanvankelijk gefilmd terwijl het dier de weg oversteekt de smeulende berm in en daarna in een boom wil klimmen, terwijl het vuur rondom woedt. Koala’s gaan bij brand zo hoog mogelijk in een boom zitten en maken zich vervolgens zo klein mogelijk. Vaak overleven ze dit, omdat veel natuurbranden tot hooguit halverwege de boomstam komen.

vuurzee
De vrouw twijfelde geen moment en redt de koala uit de vuurzee | Foto: screenshot video Guardian News/Youtube

Maar de huidige bosbranden, die nu al weken woeden, komen door harde wind op veel plaatsen ver boven de boomtoppen uit en vormen een allesvernietigende vuurzee. Dit is onder meer het geval geweest in een belangrijk reservaat in NSW, waar gevreesd wordt dat zeker 350 van de ongeveer 600 koala’s de brand niet hebben overleefd. Het gaat om een zeer belangrijke groep met veel onderlinge genetische verschillen, vitaal voor een gezonde populatie in de toekomst.
.

Mogelijk honderden koala’s slachtoffer bosbranden NSW

.
Gered

De dappere vrouw twijfelt geen moment, trekt haar shirt uit en plukt daarmee de koala van de boomstam. Uit de buurt van het vuur giet ze direct water over de brandwonden van het dier. Het huilen van de koala gaat door merg en been. Gelukkig is het dier na de redding opgevangen in het nabijgelegen Port Macquarie koalaziekenhuis en naar verluidt gaat deze koala het redden.

Bekijk de reddingsactie hieronder. Sommige mensen kunnen gevoelig reageren op de beelden, want het dier lijdt veel pijn:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

.
Als koala’s een bosbrand overleven bestaat er nog altijd groot gevaar voor hun leven, omdat hun pootjes vaak ernstig verbrand zijn. Hierdoor kunnen ze niet meer in bomen klimmen en verhongeren alsnog, of ze vallen ten prooi aan roofdieren. Gelukkig zijn er altijd mensen die zich het lot aantrekken van deze dieren.
.

  • Lees ook:

Wanten gevraagd voor verbrande koalapootjes

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel