Vanaf volgend jaar wordt de paardenmarkt in Goor afgeschaft! Het blijft een evenement dat in het teken staat van paarden, maar zonder de verkoop ervan. Dat werd gisteravond bekendgemaakt door burgemeester Ellen Nauta en Ate Brunnekreef van de stadsraad Goor.

Paardenmarkt Goor 2017
Paardenmarkt Goor 2017 | Foto: Animals Today

Volgens burgemeester Nauta liep de ‘kwaliteit’ van de paardenmarkt terug en er vonden er zaken plaats die niet door de beugel konden:

“Ook worstelen we met het dierenwelzijn.”

Bekende overtredingen

De dierenpolitie bezocht de markt in 2017 en constateerde toen verschillende overtredingen waarvoor proces verbaal werd opgemaakt. Dit soort overtredingen is op bijna alle paardenmarkten terug te vinden: paarden waren te kort aangebonden, werden geslagen met stokken en raakten verstrikt in elkaars halstertouwen. Daarbij werden grote welzijnsproblemen geconstateerd. De dierenpolitie gaf toe dat handhaven nauwelijks mogelijk is door de enorme hoeveelheid paarden die op de markt staan. En ook dat geldt voor veel paardenmarkten.
.

Dierenpolitie doet werk NVWA en handhaaft op paardenmarkt

Gedoogd dierenleed

House of Animals strijdt al jaren samen met dierenbeschermingsorganisaties Eyes on Animals en 1037 Against Animal Cruelty om een einde te maken aan dit soort markten, waar ernstige overtredingen ‘gewoon’ gedoogd worden. Senior inspecteur Margreet Steendijk van Eyes on Animals zei eerder hierover op AnimalsToday:

“Een jarenlang gedoogbeleid heeft paardenhandelaren en marktorganisaties de indruk gegeven dat zij zich niet aan de wet hoeven houden. Steeds vaker worden vrijwillige dierenbeschermers bedreigd wanneer zij de voortdurende mishandelingen en wetsovertredingen op paardenmarkten aan de kaak stellen. Er is maar één autoriteit die deze wetteloosheid en agressie kan stoppen en dat is de overheid. De NVWA moet de opdracht krijgen de Wet dieren en de EU Transportwet strikt te gaan handhaven.”
.

Paardenmarkt Goor 2017
Paardenmarkt Goor 2017 | Foto: Animals Today

Karen Soeters van House of Animals is tevreden dat dierenwelzijn een rol heeft gespeeld bij het besluit van de gemeente Goor:

“Laten we hopen dat dit het begin is van het einde van alle paardenmarkten. Wij hebben aangifte gedaan tegen de paardenmarkt in Hedel, want de overtredingen waar de dierenpolitie in Goor op heeft gehandhaafd zie je terug op bijna alle paardenmarkten. De NVWA zou moeten controleren, maar als ze al aanwezig zijn gedogen zij al deze overtredingen en dat zorgt ervoor dat dit ernstige dierenleed voort kan blijven bestaan.”
.

Aangifte tegen schrijnende misstanden paardenmarkt Hedel 2019

Vinger aan de pols in Goor

Een organisatiegroep van de stadsraad en ondernemersvereniging Goor Collectief gaan in samenwerking het nieuwe evenement uitwerken. De ‘paardenmarkt nieuwe stijl’ moet recht doen aan de traditie, waarbij het paard een ‘actieve rol moet spelen’. Het is dus nog wel vinger aan de pols houden wat dat gaat opleveren, maar de eerste stap is positief.

Bron:

©AnimalsToday.nl