De Dierenpolitie heeft afgelopen vrijdag verschillende overtredingen geconstateerd tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in Goor: paarden die te kort aangebonden waren, geslagen werden met stokken en verstrikt raakten in elkaars halstertouwen. Daarbij werden grote welzijnsproblemen geconstateerd.  

paardenmarkt

Drie shetlandpony’s waren zeer kort aangebonden en werden urenlang aleen gelaten zonder water en voer. Tegen de 50-jarige eigenaar, een handelaar, is proces-verbaal opgemaakt.

Volgens de dierenpolitie is handhaven nauwelijks mogelijk door de enorme hoeveelheid paarden die op de markt staan. De politie wil in gesprek met de gemeenten die paardenmarkten organiseren en ook met de paardenbranche.

Eyes on Animals luidt al jaren de noodklok over de situatie bij de paardenmarkten. Senior inspecteur Margreet Steendijk zie hierover eerder op AnimalsToday:

“Een jarenlang gedoogbeleid heeft paardenhandelaren en marktorganisaties de indruk gegeven dat zij zich niet aan de wet hoeven houden. Steeds vaker worden vrijwillige dierenbeschermers bedreigd wanneer zij de voortdurende mishandelingen en wetsovertredingen op paardenmarkten aan de kaak stellen. Er is maar één autoriteit die deze wetteloosheid en agressie kan stoppen en dat is de overheid. De NVWA moet de opdracht krijgen de Wet Dieren, de EU Transportwet strikt te gaan handhaven.”

Animals Today-hoofdredacteur Karen Soeters is momenteel in Oekraïne, maar laat weten

“Ik ben heel blij te horen dat nu in ieder geval de dierenpolitie de eerste stap heeft gezet in het handhaven op een paardenmarkt. Het is natuurlijk de taak van de NVWA, maar die verzaat keer op keer om te doen wat ze moeten doen, als ze al aanwezig zijn op de markt. En uiteindelijk moet er natuurlijk gewoon een einde komen aan deze Middeleeuwse markten”.

paardenmarkt

 

Bron: Tubantia ©AnimalsToday.nl