Bij een grote brand in een stal in Nijega, Friesland, zijn zondagochtend zeker 22 kalveren om het leven gekomen. Veel koeien en kalfjes hebben brandwonden opgelopen. Waarom een van de drie stallen op het erf vlam heeft gevat, is nog niet duidelijk.

22 kalveren
Kalfje op een melkveehouderij | Foto: Angelique Lagarde

Zondagochtend brak brand uit in een van de stallen van een boerenbedrijf in Nijega. Volgens Omroep Fryslân stonden in de stal 170 koeien. Zeker 22 kalfjes kwamen om bij de uitslaande brand, veel van de andere dieren liepen brandwonden op en zijn onderzocht door een veearts.

Mensen die de dieren hielpen evacueren hebben rook ingeademd en werden door ambulancepersoneel onderzocht. Tijdens het blussen van de brand werd opgeschaald van middelbrand naar een grote brand, onder meer omdat het voor de brandweer in eerste instantie moeilijk was om aan voldoende bluswater te komen. De stal is verloren gegaan. Overslaan van de brand naar de andere stallen is door de brandweer voorkomen.

Waardoor de brand is ontstaan is nog onduidelijk.

Dit jaar zijn al zeer veel dieren omgekomen door stalbranden. Vorige week kwamen 100 varkens om in Ammerzoden, in de provincie Gelderland. In november kwamen in Deurne, Noord-Brabant, honderden varkens om. In augustus werden 40.000 kippen gedood bij een stalbrand in Swifterband, Flevoland. Op dat moment, in de achtste maand, overtrof het aantal dieren dat bij stalbranden dit jaar was omgekomen al het totale aantal dieren dat door stalbranden stierf in 2016. Dit blijkt uit cijfers die Wakker Dier bijhoudt over stalbranden.

Bronnen: Omroep Fryslân, NOS ©Animals Today Angelique Lagarde