In Deurne is gisteravond een onbekend aantal varkens om het leven gekomen tijdens een grote uitslaande stalbrand aan de Halvemaanweg. In de stal zaten ongeveer 500 varkens, zo liet de officier van dienst van de brandweer weten. Het grootste gedeelte van de varkens zou de brand hebben overleefd.

stalbranden stalbrand
Photo Credit: jpshea Flickr via Compfight cc

Het is niet bekend gemaakt hoeveel varkens bij de stalbrand zijn omgekomen. De dieren hebben rook ingeademd en zijn gestikt. Ook de varkens die de brand hebben overleefd hebben veel rook ingeademd. Een dierenarts was ter plaatse om de levende varkens verder te onderzoeken. De brandweer heeft geprobeerd de varkens te redden door frisse lucht de stal in te pompen.

De brand ontstond in het ventilatiesysteem, waardoor het vooral in de nok van het dak van de stal brandde.

Steeds meer stalbranden
Stalbranden komen steeds vaker voor. Volgens cijfers van Wakker Dier zijn er dit jaar meer dan 225.000 dieren omgekomen bij stalbranden, waarvan 150.000 afgelopen zomer. Dat is meer dan in heel 2016 toen er 201.000 dieren omkwamen. Sinds 2008 kwamen bij stalbranden meer dan 1,5 miljoen dieren om, meestal kippen of varkens.

Sprinklers en brandmelders
Wakker Dier pleit onder meer voor verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders en voor de beschikbaarheid van voldoende bluswater. Ook wil de organisatie betere vluchtwegen, brandveilige ventilatiesystemen en een verplichte keuring van elektrische installaties. Verder wil Wakker Dier dat het huidige Bouwbesluit ook gaat gelden voor stallen die voor 2014 gebouwd zijn.

Bron: Brabants Dagblad ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor