Schubdieren zijn niet zo goed in het beschermen van zichzelf, maar gelukkig is er in Zimbabwe een team van mannen die toegewijd zijn aan het beschermen van de pangolin.

schubdieren
In Zimbabwe helpt een team mannen schubdieren revalideren |Fotocredit: Wildlife Alliance Flickr via Compfight cc

De mannen zijn lid van de Tikki Hywood Trust, en staan ook wel bekend als de ‘Pangolin Men’ van Zimbabwe: een groep vrijwilligers die schubdieren, gered van stropers, helpen revalideren. Ze zorgen ervoor dat de mierenetende zoogdieren zelf in hun voedsel kunnen voorzien, voordat ze vrijgelaten worden in het wild.

Een van de vrijwilligers:

“Hier in Zimbabwe zijn we er trots op om de schubdieren te redden. We wandelen met ze, we voeren ze en we beschermen ze. Alsof ze onze kinderen zijn.”

Vorig jaar november reisde natuurfotograaf Adrian Steirn naar de Tikki Hywood Trust en fotografeerde de pangolinbeschermers met hun geschubde vrienden. Adrian wilde de ongelooflijke sterke vertrouwensband tussen de beestjes en de verzorgers vastleggen in de hoop dat dit het bewustzijn zou vergroten over de schubdierstroperij:

“Elke dag weer opnieuw gaan deze mannen op pad met de dieren die fit genoeg zijn om ze uit te zetten in het wild. Ik hoop dat mijn werk mensen laat zien hoe prachtig dit bedreigde dier is. Veel mensen hebben nog nooit gehoord van dit dier, dus als ze alleen al zien wat een schubdier eigenlijk is gaan we al de goede kant op.”


Bekijk meer prachtige foto’s van de ‘pangolin men’ gemaakt door Adrian Steirn op Africa Geographic.

Delicatesse en Chinese traditionele geneeskunde
Er zijn 8 soorten schubdieren, 4 soorten in Azië en de andere 4 leven in Afrika. De Aziatische zwarte markt heeft ervoor gezorgd dat miljoenen van deze zoogdieren zijn geslacht voor hun vlees en schubben. Het vlees wordt als een delicatesse beschouwd en de schubben, die net als neushoornhoorn en nagels bestaan uit keratine, worden in Azië tot poedervorm vermalen. Men gelooft ten onrechte dat hiermee allerlei ziektes behandeld kunnen worden: van maagkrampen tot impotentie.

De Tikki Hywood Trust
Lisa Hywood richtte de Tikki Hywood Trust op in 1994, ter nagedachtenis aan haar vader die ‘met optimisme naar de toekomst keek’. Die gedachte drijft na ruim 20 jaar nog steeds het werk van de Tikki Hywood Trust. De organisatie heeft een driedelige aanpak: behoud, wetgeving en educatie.

Lisa Hywood:

“In Zuid-Afrika is de wetgeving sterk voor de schubdieren. Als je gepakt wordt terwijl je in het bezit bent van een schubdier, staat daar een boete op van bijna 600.000 euro en 10 jaar gevangenisstraf. Maar dat is wat de wet zegt, tot nu toe heeft er nog geen enkele veroordeling plaatsgevonden. Er is een enorme kloof tussen de wet, de rechterlijke macht, de wetshandhaving en de instandhouding.”

Veroordeling
Dat het voorkomen van stroperij de autoriteiten toch ernst is, blijkt uit de veroordeling van twee mannen die eind oktober werden aangetroffen met een schubdier in hun auto. Ze gaan maar liefst 9 jaar de gevangenis in. Het dier woog 5 kilogram en zou ruim 4000 euro opleveren. Het schubdier leefde nog en is in beslag genomen.

Bronnen: The Good News Network, Africa Geographic ©Animals Today Sophie Janssen