De paardenmarkt in Hedel is nog steeds een puinhoop. Dat zegt Animals Today-hoofdredacteur Karen Soeters, die afgelopen nacht samen met Eyes on Animals de start van de markt bezocht. Zij zagen diverse overtredingen waartegen niet gehandhaafd werd door de NVWA, die ook ter plekke was.

Hedel
Paardenmarkt Hedel – 6 november 2017 | Foto: Animals Today

Het was de 298ste editie van de paardenmarkt in het Gelderse Hedel. Vroeg in de nacht kwamen de eerste paarden aan en al snel stond de markt vol en begon de handel. Zoals bij alle paardenmarkten waar Animals Today over bericht waren er ook nu weer overtredingen, waarvan sommige ernstig. Karen Soeters:

“Wat een puinhoop. Kan het niet anders benoemen. We hebben protocollen en wetgeving maar als handhaving ontbreekt blijft het dweilen met de kraan open. Drinkwater aanwezig maar geen handelaar die het aan de dieren geeft. Ruwvoer aanwezig maar paarden staan veel te kort aangebonden dus ze kunnen er niet bij. Gigantische stress en ga zo maar door. En de bedreigingen van de handelaren richting ons zijn ook pittig.”

Ook nu weer waren er paarden met gecoupeerde staarten en stonden de dieren hutje mutje op elkaar, wat voor veel extra stress zorgde:

Hedel
Paardenmarkt Hedel – 6 november 2017 | Foto: Animals Today
Hedel
Paardenmarkt Hedel – 6 november 2017 | Foto: Animals Today

Woordenwisseling
Karen benadrukt dat de organisatie van de paardenmarkt echt zijn best doet en veel regels stelt aan de markt:

“We zijn bijzonder vriendelijk ontvangen, en ze stellen allerlei goede eisen, maar de handelaren doen gewoon maar wat. We hebben een gigantische woordenwisseling gehad met de NVWA over het te kort aangebonden zijn van de paarden waardoor ze niet bij voer of water kunnen. Het antwoord was dat als ze langer aangebonden waren de paarden nog meer naar elkaar zouden trappen en dat er daarom niet gehandhaafd kon worden. Maar dat trappen komt juist weer omdat ze veel te dicht op elkaar staan. Dit soort markten kan gewoon echt niet meer.”

Bij een van de dieren zat het touw om zijn of haar hoofd veel te strak:

Hedel
Paardenmarkt Hedel – 6 november 2017 | Foto: Animals Today

Bekijk onderstaande reportage die Karen samen met Monique van Dijk Armor en Eyes on Animals maakte in Hedel:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
©AnimalsToday.nl