Stalbrand Ammerzoden: 100 varkens dood

Bij een stalbrand in Ammerzoden in de provincie Gelderland zijn gisteravond 100 varkens om het leven gekomen. Ondanks een poging daartoe is het de hulpdiensten niet gelukt om de varkens uit de brandende stal te bevrijden.

Ammerzoden

De varkens in Ammerzoden zijn waarschijnlijk om het leven gekomen door rookvergiftiging | Foto: publiek domein

De brandweer rukte massaal uit om de brand te blussen, die aan het begin van de avond uitbrak. Na ruim een uur was het vuur onder controle. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de stal voor een groot deel gered. Dat geldt helaas niet voor de varkens, die allen zijn omgekomen door de brand, vermoedelijk door rookvergiftiging. De varkensboer heeft een vergunning om in totaal 1.800 varkens te houden. Andere stallen zijn niet door het vuur bereikt.

Er is ook asbest vrijgekomen, maar er zou geen sprake zijn van een risico voor de volksgezondheid. Het asbest wordt door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd en daarom is het gebied rond de stal afgezet.

225.000+
De stalbrand in Ammerzoden was de vierde dit jaar in die regio. Eerdere branden in de omgeving vonden plaats in Oirschot (10 januari 2017; 10.000 biggen omgekomen), Mill (15 februari; 2.000 dode varkens) en Heeswijk-Dinther (7 juli; 4.000 dode varkens). Samen met andere stalbranden elders in het land kwamen er dit jaar al ruim 225.000 dieren om het leven.

Meer maatregelen om stalbranden te voorkomen zijn door het vorige kabinet afgewezen. De huidige regering heeft aangegeven het aantal stalbranden te willen ‘verminderen‘, maar concrete plannen daartoe ontbreken nog.

Bron: BD ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Waarom wil je varkensboer worden, want wc-rollen zijn veel meer waard of zijn dit allemaal mensen met sadistische trekjes.

 2. En wéér 100 prachtige onschuldige dieren op een gruwelijke manier om het leven gekomen.
  Kort geleden is er in de Tweede Kamer een voorstel gedaan om naast nieuw te bouwen stallen ook bestaande stallen brandveiliger te maken. Maar VVD, CDA D66 en ChristenUnie, die inmiddels samen onze kersverse regering vormen, stemden tegen dit voorstel, samen met SGP. Het kan hen blijkbaar geen ene lor schelen dat dit om de haverklap gebeurt en dat alleen al dit jaar meer dan 225.000 dieren op zo’n afschuwelijke manier om het leven gebracht zijn. Zij vinden het allemaal prima zo en het moet blijkbaar vooral doorgaan als het aan hen ligt, anders zouden zij wel meewerken om het te voorkomen. Je schaamt je toch dood voor zulke volksvertegenwoordigers.
  Ook daarom is de beste en meest efficiënte manier om ongelooflijk veel intens dierenleed te voorkomen: het stoppen met vlees eten!
  En liefst ook met andere dierlijke producten als melk, melkproducten en eieren.

 3. a. v.d. Louw zegt:

  Misdadig weer!!!!!! Hoe vaak lezen we weer van een stalbrand!!!! WANNEER GAAT DIT VERDOMDE DEN HAAG HIER IETS AAN DOEN VERDOMME!!!!!! het gaat maar door het gaat maar door, je schaamt je kapot dat je een mens bent.
  A. v.d. Louw.