Bij een stalbrand in Ammerzoden in de provincie Gelderland zijn gisteravond 100 varkens om het leven gekomen. Ondanks een poging daartoe is het de hulpdiensten niet gelukt om de varkens uit de brandende stal te bevrijden.

Ammerzoden
De varkens in Ammerzoden zijn waarschijnlijk om het leven gekomen door rookvergiftiging | Foto: publiek domein

De brandweer rukte massaal uit om de brand te blussen, die aan het begin van de avond uitbrak. Na ruim een uur was het vuur onder controle. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de stal voor een groot deel gered. Dat geldt helaas niet voor de varkens, die allen zijn omgekomen door de brand, vermoedelijk door rookvergiftiging. De varkensboer heeft een vergunning om in totaal 1.800 varkens te houden. Andere stallen zijn niet door het vuur bereikt.

Er is ook asbest vrijgekomen, maar er zou geen sprake zijn van een risico voor de volksgezondheid. Het asbest wordt door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd en daarom is het gebied rond de stal afgezet.

225.000+
De stalbrand in Ammerzoden was de vierde dit jaar in die regio. Eerdere branden in de omgeving vonden plaats in Oirschot (10 januari 2017; 10.000 biggen omgekomen), Mill (15 februari; 2.000 dode varkens) en Heeswijk-Dinther (7 juli; 4.000 dode varkens). Samen met andere stalbranden elders in het land kwamen er dit jaar al ruim 225.000 dieren om het leven.

Meer maatregelen om stalbranden te voorkomen zijn door het vorige kabinet afgewezen. De huidige regering heeft aangegeven het aantal stalbranden te willen ‘verminderen‘, maar concrete plannen daartoe ontbreken nog.

Bron: BD ©AnimalsToday.nl Bart van Riel