Jagers die illegaal met windhonden op hazen aan het jagen waren in het Engelse Lincolnshire zijn op heterdaad betrapt. De hazenstropers hebben een gebiedsverbod gekregen, zijn het graafschap uitgestuurd en hun auto is in beslag genomen.

hazenstropers
Foto: © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Vorige week woensdag betrapte de politie vijf mannen van 23 en 24 jaar, afkomstig uit de graafschappen Kent en Surrey. Zij moesten Lincolnshire onder begeleiding verlaten en kregen een gebiedsverbod opgelegd. Hun auto, een Toyota Rav 4, werd in beslag genomen. Een van de mannen kreeg een waarschuwing: als hij de komende 12 maanden off-road rijdt, kan ook zijn auto worden ingevorderd.

Verboden
Hoewel  het jagen op hazen (en andere dieren) met honden sinds invoering van de Hunting Act in 2004 verboden is, wil dit niet zeggen dat het niet voorkomt. Het graafschap Lincolnshire is zeer populair onder jagers, zozeer zelfs dat het jagen met honden op hazen (hare coursing) de spuigaten uitloopt. De meldingen stromen binnen en sommige gebieden worden zelfs beschreven als het ‘wilde westen’.  Momenteel zijn er zo’n 200 voorvallen per maand. Bij deze jachtmethode worden greyhounds, lurchers en saluki’s gebruikt. Zodra ze de haas te pakken hebben schudden ze het dood: het dode dier wordt vaak voor oud vuil achtergelaten in het veld of greppel.

hazenstropers
Foto: Marco Hebing/flickr

Plaag
De politie noemt deze hazenstropers de plaag van het platteland en zegt er alles aan te doen om ze aan te pakken. Sinds dit jaar zet de politie onder meer off-road voertuigen en drones in om de jagers te vinden.

Elke herfst neemt het aantal stroperijgevallen toe, nadat de gewassen zijn geoogst, tot het voorjaar aan toe. Dit seizoen zijn tot nu toe 35 honden in beslag genomen, die herplaatst zullen worden. Het afnemen van de jachthonden blijkt een van de meest effectieve methoden om stropers tegen te werken.

Bron: BBC ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde