In een schokkend filmpje laat de Chinese vlogster Tizi zien dat ze een grote witte haai roostert en opeet. De beelden van de influencer hebben voor grote verontwaardiging gezorgd en tot een politieonderzoek geleid, want de grote witte haai staat onder druk en is in China een beschermde soort.

Politie onderzoekt Chinese influencer na eten grote witte haai
Grote witte haai | Foto: publiek domein

Op de beelden van de blogger, die online bekend is onder de naam Tizi en bijna 8 miljoen volgers heeft, was te zien hoe ze een 2 meter lange vis uitpakt en er naast gaat liggen om te laten zien dat hij langer is dan zij. Vervolgens wordt de haai in tweeën gesneden, gemarineerd en gebarbecued, terwijl van de kop een bouillon wordt gekookt. In de video snijdt ze grote stukken vlees van het dier waarbij ze zeg:

“…dat het er misschien wreed uit ziet, maar dat het vlees echt heel mals is.”

Politieonderzoek

Nadat het filmpje viraal ging op internet is een politieonderzoek gestart naar de vlogger. De politie in de stad Nanchong heeft bevestigd dat het ging om een grote witte haai. Aan lokale media heeft Tizi verteld dat ze de haai op legale wijze had verkregen, maar het lokale landbouwbureau zegt dat deze bewering niet overeenkomt met de feiten.
.

Grote witte haai belangrijk roofdier

De grote witte haai staat op de lijst van kwetsbare soorten van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). Deze lijst is één stap voor de classificatie als bedreigde soort. Haaienpopulaties zijn de afgelopen decennia bedreigd door het vinnen van haaien en de industriële beugvisserij. Ze behoren tot de belangrijkste roofdieren van de oceanen. In China staan haaien op de lijst van beschermde soorten. Het illegale bezit kan gestraft worden met een gevangenisstraf van vijf tot 10 jaar.

Politie onderzoekt Chinese influencer na eten grote witte haai
De beelden veroorzaakten internationale verontwaardiging | Foto: screenshot video Trending and Viral News/YouTube

Commentaar

Het filmpje van de vlogger heeft voor grote verontwaardiging gezorgd en kon rekenen op veel commentaren van allerhande mensen. Iemand schreef naar aanleiding van het verhaal:

“Het is verbijsterend dat een internetberoemdheid op klaarlichte dag voor miljoenen mensen een beschermd dier kan opeten.”

Iemand anders zei dat:

“…deze onbeschaafde aandachttrekkers zich ver zullen verlagen om aandacht te trekken.”

Het is nog onbekend of Tizi daadwerkelijk zal worden gestraft.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieukoop