Watersporters in Florida hebben het record gebroken voor het doden van zeekoeien. Volgens voorlopige gegevens van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) waren er op 13 december al 129 zeekoeien gedood door aanvaringen, tegen 125 in 2018.

watersporters
Caribische lamantijn met jong | Foto: publiek domein Wikipedia

Ondanks dat het jaar nog niet om is heeft Florida het trieste record uit 2018 verbroken: van 125 zeekoe-sterfgevallen door watersporters naar zeker 129 dit jaar. De Caribische lamantijn, ook wel Antilliaanse, West-Indische, Amerikaanse of Florida-manatee genoemd, leeft langs de Amerikaanse oostkust via de Mexicaanse Golfkust tot aan Noord-Brazilië en het Caribisch gebied.

Watersporters

Het trieste recordaantal dode dieren betreft aanvaringen met pleziervaart, zoals boten en  waterscooters. In Florida is geen vaarbewijs nodig om de meeste waterscooters te bedienen en dientengevolge zijn er veel van op het water.

Net als de omvang van de mens nam ook de populatie van zeekoeien toe, die in de afgelopen 20 jaar verdubbelde. Dat melden althans tellingen in opdracht van Florida, die dit jaar 5.733 zeekoeien registreerden. Andere officials zeggen dat er 6.300 leven in het gehele verspreidingsgebied, zo schrijft CL Tampa Bay.

watersporters
Zeekoe in Florida | Foto: Albert kok/Wikimedia

Er werden zeker 545 dode zeekoeien geregistreerd in Florida. In 230 gevallen was sprake van een natuurlijke dood, maar ook koude stress (53) en perinatale dood (72) droegen bij aan de cijfers. Opvallende regio’s waren Hillsborough County (26) en Pinellas County (25). Rond Tampa Bay stierven vorig jaar 16 zeekoeien door botsingen met waterscooters.
.

  • Lees over de uitzonderlijke sterfte van zeekoeien in 2013:

Piek in sterfte zeekoeien Florida

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl