Koala Lewis werd wereldnieuws nadat de dappere Toni Doherty hem redde uit het vuur van de al weken woedende allesvernietigende bosbranden in het oosten van Australië. Ellenborough Lewis staat symbool voor de honderden koala’s die inmiddels het leven lieten in het vuur. Toch is hij gisteren door dierenartsen geëuthanaseerd omdat herstel van zijn verwondingen onmogelijk bleek.

Lewis
Lewis heeft het niet gered | Foto: screenshot video Eyewitness News/YouTube

Het Port Macquarie Koala Hospital, waar veel geredde koala’s met brandwonden verzorgd worden, meldde het overlijden gisteren in een Facebookbericht:

“Vandaag hebben we besloten Ellenborough Lewis in te laten slapen. We hebben hem vanmorgen onder algemene verdoving geplaatst om zijn brandwonden te beoordelen en het verband te verwisselen. We meldden onlangs dat ‘brandwonden erger kunnen worden voordat ze beter worden’. In het geval van Ellenborough Lewis werden de brandwonden erger zonder kans op herstel. Het belangrijkste doel van het koalaziekenhuis is dierenwelzijn, daarom is deze beslissing genomen. We danken iedereen voor de voortdurende steun.”

.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
 

Lewis werd gevonden in de omgeving van Ellenborough en  had brandwonden aan al zijn pootjes, armen en de binnenkant van zijn benen. Hij kreeg veel pijnstillers, maar op voorhand werd al gewaarschuwd dat als zijn verwondingen en pijn niet te behandelen waren er gekozen moest worden zijn leven te beëindigen. Helaas bleek dit het geval.

vuurzee
Toni Doherty twijfelde geen moment en redde de koala uit de vuurzee | Foto: screenshot video Guardian News/Youtube

Massale hulp voor Lewis en andere koala’s

De beelden van de geredde Lewis die letterlijk huilde van pijn gingen de hele wereld over en leidden tot een stroom aan hulpgoederen voor het koalaziekenhuis en een bedrag van inmiddels meer dan 1,7 miljoen Australische dollars, ruim een miljoen euro. Het geld komt binnen via een inzamelingsactie op GoFundMe. Dankzij de vele goederen is het Port Macquarie Koala Hospital de komende 10 jaar geholpen en met het geld wordt een fokprogramma opgezet en kunnen er veel meer drinkwaterstations voor koala’s opgezet worden dan gepland was, ook omdat er een speciaal voertuig voor aangeschaft kan worden.

Het fokprogramma is van groot belang om koala’s niet uit te laten sterven, want een belangrijke kolonie met een zeer diverse genensamenstelling is door het vuur vrijwel helemaal vernietigd.
.

  • Lees ook:

#GNvdD: Koala door dappere vrouw gered uit vuurzee (video)

Mogelijk honderden koala’s slachtoffer bosbranden NSW

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel