Vandaag – vrijdag de 13e – werd de laatste traditionele paardenmarkt in Goor gehouden. Burgemeester Nauta gaf onlangs aan dat de paardenmarkt oude stijl stopt, omdat de kwaliteit ‘de afgelopen jaren terugliep’. Ook worstelt men met het dierenwelzijn rondom de paardenmarkt, aldus Nauta. En dat het verhandelen van dieren op een paardenmarkt niet meer van deze tijd is werd ook vandaag weer pijnlijk duidelijk.

Paardenmarkt Goor 13 december 2019
Dicht op elkaar en te kort aangebonden – paardenmarkt Goor, 13 december 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Meerdere paarden werden van de markt gehaald wegens medische problemen. Maar de dierenarts bleek al snel vertrokken, dus de dieren konden – hypothetisch – later alsnog gewoon op de markt zijn aangeboden. Toezicht op de paarden bij aankomst op de markt was er in de vroege ochtend in ieder geval op geen enkele wijze. Men kon zonder oponthoud doorlopen.
.

.
Veel dieren stonden zeer kort aangebonden waardoor er nauwelijks bewegingsruimte was.
.

 

Ook werden er vijf ezels te koop aangeboden. Een van de dieren had overduidelijk diarree. Ondanks de regen hadden de meeste ezels geen dekje op om ze te beschermen. Voor ezels is dit noodzakelijk, want ze hebben een andere vacht dan paarden en raken snel doordenkt, waarna onderkoeling dreigt.

Paardenmarkt Goor 13 december 2019
Ezel met diarree, geen dekjes tegen de regen – paardenmarkt Goor, 13 december 2019 | Foto: Animals Today

De organisatie had bij het betreden van de markt grote waterbassins neergezet waar de eigenaren water uit konden halen. Heel vroeg in de ochtend hebben twee dames voor het oog van een aanwezige camera water aan wat paarden gegeven. Door de handelaren zelf werd dit echter niet gedaan, geen enkel aanwezig dier had water tot zijn beschikking.

Paardenmarkt Goor 13 december 2019
Geen van de dieren had water tot zijn beschikking – paardenmarkt Goor, 13 december 2019 | Foto: Animals Today

Opvallend was dat er veel jonge paarden aanwezig waren die enorm gestrest waren en eigenlijk alleen maar weg wilden. Sommige dieren reageerden hun stress af op andere paarden:
.

.
Een van de paarden raakte door de stress verstrikt in een touw van de afbakening.
.

 

Volgens mensen op de markt was 80 procent van de aanwezigen handelaar, waarvan veel uit Duitsland. De overige 20 procent waren bezoekers uit Goor of omstreken.

Paardenmarkt Goor 13 december 2019
Pony zonder water, geen voedsel – paardenmarkt Goor, 13 december 2019 | Foto: Animals Today

Einde paardenmarkt Goor

In 2017 bezocht de dierenpolitie de markt en constateerde toen overtredingen waarvoor proces verbaal werd opgemaakt. Dit soort overtredingen is op bijna alle paardenmarkten terug te vinden: paarden waren te kort aangebonden, werden geslagen met stokken en raakten verstrikt in elkaars halstertouwen. Daarbij werden grote welzijnsproblemen geconstateerd. De dierenpolitie gaf toe dat handhaven nauwelijks mogelijk is door de enorme hoeveelheid paarden die op de markt staan. En ook dat geldt voor veel paardenmarkten.
.

Dierenpolitie doet werk NVWA en handhaaft op paardenmarkt

.
Afgelopen weken klonken in Goor protesten over het ‘ondemocratisch aantasten van tradities’, onder meer vanuit de SP en de PvdA. Dit raakt echter kant noch wal, want de paardenmarkt krijgt een nieuwe invulling en alleen de vermaledijde handel wordt afgeschaft. Een organisatiegroep van de stadsraad en ondernemersvereniging Goor Collectief gaan samen het nieuwe evenement uitwerken. De ‘paardenmarkt nieuwe stijl’ moet volgens de betrokkenen recht doen aan de traditie, waarbij het paard nog altijd een ‘actieve rol moet spelen’.

Paardenmarkt Goor 13 december 2019
Paardenmarkt Goor, 13 december 2019 | Foto: Animals Today

Veel dierenleed wordt niet herkend

Karen Soeters van House of Animals en hoofdredacteur van Animal Today juicht het afschaffen van de traditionele paardenmarkt in Goor zeer toe, maar benadrukt ook dat er in de wereld van paarden en pony’s vele vormen van dierenleed zijn die niet meteen herkend worden, zoals bijvoorbeeld bij showpaarden. Ze geeft aan graag met de gemeente Goor in gesprek te gaan over een werkelijk diervriendelijke invulling van de traditie:

“Mensen zien vaak niet dat gedresseerde paarden ook veel hebben moeten doorstaan eer ze zover waren dat ze hun hoofd in een bepaalde houding hebben en hun benen zodanig bewegen dat er niets natuurlijks meer aan is. Maar dat valt niet echt op want de training geschiedt elders en deze dieren zien er doorgaans prachtig verzorgd uit. En dan is dierenleed nauwelijks voor te stellen.”

Het wekt gelukkig de indruk dat burgemeester Nauta zich niet laat vermurwen door de protesten. Laat Goor daarom de eerste verstandige gemeente zijn die definitief geen vergunning meer afgeeft voor de organisatie van een paardenmarkt oude stijl. En dat volgend jaar de andere gemeenten snel mogen volgen.
.

  • Lees ook:

Einde paardenmarkt in Goor!

.
©AnimalsToday.nl i.s.m. 1037 Against Animal Cruelty