Donald Trump Jr., de zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft in Mongolië een zeldzaam argalischaap gedood. Hij kreeg hiervoor een speciale vergunning na een ontmoeting met de president van het land.

argalischaap
In Mongolië schoot Donald Trump Jr. een zeldzaam argalischaap | Cloudtail the Snow Leopard Flickr via Compfight cc

Amerikaans beleid funest beleid voor dieren

Dat president Trump zich niet bekommert om het welzijn van wilde dieren is al langer bekend. Tijdens zijn presidentschap heeft hij een aantal voor wilde dieren desastreuze wetsaanpassingen doorgevoerd. Zo heeft hij de bescherming van wolven opgeheven in de VS, maakte hij het importverbod ongedaan van jachttrofeeën uit Zambia en Zimbabwe en verwierp hij het quotum voor bijvangst van zeeschildpadden en walvissen die verstrikt raken in de netten van commerciële vissers. En tot overmaat van ramp schrapte hij 25 Amerikaanse bedreigde diersoorten  uit de Endangered Species Act (Wet Bedreigde Diersoorten).

Trump weigert bescherming voor 25 Amerikaanse diersoorten

Appel valt niet ver van de boom

Maar de appel valt niet ver van de boom. De zonen van Trump, Donald Jr. en Eric trekken er geregeld op uit om wilde dieren te doden voor hun eigen plezier. En wat ze schieten maakt ze weinig uit. De laatste jaren gingen al beelden viraal waarop Donald Jr. poseert naast een dode buffel, koedoe, cheeta, waterbok, een afgesneden olifantenstaart en een dode alligator die ondersteboven aan een boom hangt.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Maar het blijft niet bij groot wild: Donald Jr. schiet namelijk met alle liefde ook kleine, ongevaarlijke dieren zoals civetkatten, prairiehondjes en fazanten dood.

Zoon van Donald Trump jaagt aankomend weekend op prairie hondjes

De fazanten waren nota bene speciaal met zo’n 100.000 exemplaren gefokt om te worden geschoten door de ‘rich and famous’.

Donald Trump Jr. ‘jaagt’ op gefokte fazanten

Argalischaap nationale schat

En nu mag Donald Jr. dan ook een argalischaap op zijn trieste lijstje bijschrijven. Hij schoot dit zeldzame dier tijdens een jachtreis die hij met zijn zesjarige zoon Donald III maakte naar Mongolië in augustus 2019.

Een argalischaap wordt beschouwd als nationale schat in Mongolië, voornamelijk vanwege zijn grote gedraaide hoorns die tot wel 160 cm lang kunnen worden. Het aantal argali’s daalt mede door illegale jacht sterk. Volgens experts heeft het doden van één argali al een negatief effect op de gehele soort. Voor het doden van een argali is dan ook een speciale vergunning vereist die tot zo’n 50.000 dollar kost.

Het toekennen van vergunningen om argali’s te schieten verloopt volgens ProPublica, een non-profit newsroom die de zaak onderzochten, via een “systeem dat gebaseerd is op geld, connecties en politiek”.

Opmerkelijk is dat Trump Jr. de vergunning met terugwerkende kracht verkreeg na een besloten ontmoeting met de Mongoolse president Khaltmaagiin Battulga. Dit suggereert dat de presidentszoon een speciale behandeling heeft gekregen, aldus ProPublica. Er zijn jaarlijks maar 3 jachtvergunningen beschikbaar voor argali’s in de regio waar Trump Jr. wilde jagen, waarvan hij er een bemachtigde.

Volgens ProPublica zei Khuandyg Akhbas , één van de gidsen die Donald Jr. vergezelde, dat “Donald Jr. zijn argali in de nacht schoot met een geweer dat voorzien was van laserlicht. Toen de gidsen het schaap wilden villen, stopte Donald Jr. ze, en instrueerde hij hen om het karkas te dragen op een ​​aluminiumplaat zodat de vacht en hoorns niet beschadigd werden”.

Tijdens zijn jachtreis doodde de presidentszoon bovendien een edelhert, waarvoor ook een vergunning nodig was.

Volgens Trump Jr. was de reis naar Mongolië een privéreis waarover hij geen commentaar wil geven. Vreemd genoeg plaatste hij wel zo’n 20 foto’s van zijn reis in Mongolië op zijn Instagramaccount, maar niet van zijn nachtelijke jachtescapade daar.

Bronnen:

@Animals Today Liesbeth Riekwel